Gå til sidens hovedinnhold

Grethe (83) må feire jul med do på balkongen

Grethe Waage Seehuus (83) er sterkt bevegelseshemmet og får tilsyn to ganger daglig. I julen mener kommunen at hun må klare seg med lite strøm, og vann og toalett på balkongen.

BERGEN (Bergensavisen): I Bergens største borettslag, Prestestien i Åsane, pågår det en voldsom oppussing. 623 bad og toalett skal totalrenoveres. Seehuus er en av de uheldige der arbeidet begynner før jul og fortsetter etter årsskiftet.

Toalett og vask er satt ute på verandaen. Kursen på stue og kjøkken er slått av. Det er lys i gangen.

TO BESØK I UKEN

Seehuus får hjemmesykepleiere på besøk to ganger i døgnet. Hun klarer så vidt å komme seg ut på verandaen, rullatoren går ikke over den høye dørstokken. Inne i huset ligger ting i stabler.

I helgen har hun bodd hos sin yngste datter. Før den tid fikk hun et korttidsopphold på Midtbygda sykehjem.

– Men så måtte jeg ut. Jeg går fra sted til sted med kofferten i hånden, så griner jeg meg i søvn, sier Grethe Waage Seehuus til BA.no.

Datteren Eva Fromreide sier at moren hennes skal få bo hos dem i julen, og ellers i perioden mens oppussingen pågår, selv om det er vanskelig for familien. Mannen hennes har nettopp fått en alvorlig kreftdiagnose.

– Hun skal få bo hos oss, dersom vi ikke får en plass til henne. Men det er ikke poenget. Poenget er å vise hva kommunen mener bør gå greit, hva kommunen mener er ok boforhold for min mor. Det er de som har ansvaret for liv og helse, og dette er forferdelig, sier Fromreide.

Datteren synes det er svært oppsiktsvekkende at moren ikke kvalifiserer for et korttidsopphold på et sykehjem, nå i oppussingsperioden.

– Vi har klaget på vedtakene, men også Fylkesmannen mener at dette er greit, sier Fromreide.

GJELDER 20 LEILIGHETER

Fromreide og Seehuus viser til at når leilighetene i Løvåsen borettslag ble rehabilitert, så leide de inn brakker der folk kunne bo i mellomtiden.

Prestestien borettslag sin styreleder Bjørn Wiers sier at de diskuterte det, men kom frem til at det ble for dyrt. Opptil 20 leiligheter blir pusset opp samtidig. Arbeidene begynte i 2012, og pågår frem til og med 2015.

– Vi har i stedet lagt til rette for at folk kan bo hjemme i oppussingsperioden, sier Wiers og viser til do og vann på altanen.

Han har ikke hørt fra familien til Seehuus.

– Men dersom det er slik at hun ikke kan bo hjemme mens dette pågår, så er det kommunens ansvar. Alle andre har hittil klart å bo hjemme mens badene har blitt rehabilitert, sier Wiers.

Saken fortsetter.

Oppussingen er vedtatt av generalforsamlingen i borettslaget. Firmaet Anders O. Grevstad utfører rehabiliteringen, og de får merke at mange av beboerne ikke ser på dem som «manna fra himmelen», som prosjektleder Helge Olsen sier det.

– Det er ikke tvil om at det er eldre folk som har det tøft når vi er inne og gjør jobben, særlig når det er jul-, påske og sommerferie, da er det ekstra tøft. I noen tilfeller har vi hjulpet til med å skrive brev til lege og hjelpe til med avlastningsplasser, sier Olsen.

– SVÆRT KINKIG

– Hvordan opplever du at det offentlige har hjulpet til?

– Forvaltningen har ikke vært imøtekommende, og vi har hatt medynk med mange av de eldre beboerne. Noen ganger er dette svært kinkig, men vi kan ikke være fleksible. Vi må ta leilighetene i en gitt rekkefølge, ettersom vi skifter rørene som går nedover i blokkene, sier Olsen.

BA fikk i går ikke tak i forvaltningsenheten som tildeler korttidsplasser og opphold på syke- og pleiehjem. Telefonen var avslått.

– De har ikke vært særlig imøtekommende, og jeg har ikke fått mye hjelp, sier Seehuus.

– SÆRLIG PRESS I JULEN

Kommunaldirektør på Byrådsavdeling for helse og omsorg, Nina Mevold, sier at hun som privatperson har stor forståelse for at kvinnens situasjon er krevende mens oppussingen pågår.

– Det er likevel slik at kommunen skal tildele nødvendige helse- og omsorgstjenester til befolkningen, men kan ikke påta seg å skaffe bolig til folk i forbindelse med oppussing og rehabilitering. Det er huseiers/borettslags ansvar. Det kan stilles spørsmål ved om her er valgt en løsning som dekker beboernes behov på en god måte, sier Nina Mevold til BA.

Hun påpeker at sykehjemsplass tildeles mennesker som har behov for omfattende pleie og behandling i forbindelse med sykdom.

– Det er mange som har behov for behandling og pleie på sykehjem, og det er et særlig press nå i julehøytiden. Det er de sykeste som prioriteres til disse plassene, sier Mevold.

– Jeg kjenner ikke detaljene i denne enkeltsaken, men kan si at hjemmesykepleien følger med på situasjonen til sine brukere. Om helsesituasjonen skulle tilsi det, så vil nødvendige tiltak settes inn, sier Mevold.

Les flere saker fra Bergensavisen her!

PS: Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken