Gå til sidens hovedinnhold

«Greven» la kortene på bordet

Politiet anser Varg «Greven» Vikernes’ bilran og rømning som oppklart. Vikernes fengsles for én uke, mens politiet sjekker forklaringen hans.

- Han har nå gitt en lang og fyllestgjørende forklaring. Vi anser i stor grad saken som oppklart, sier lensmann Vidar Franksson ved Flesberg lensmannskontor til TV 2 Nettavisen.

Onsdag blir Varg Vikernes (30) varetektsfengslet for én uke med full isolasjon, noe Vikernes tirsdag kveld samtykket i.

- Han er ikke i godt humør, men nedbrutt. Han har forklart seg, og er ikke vrang i det hele tatt. Nå trenger vi en uke på å sjekke opp forklaringen hans, forklarer lensmann Franksson.

Nekter for våpen

Vikernes har forklart seg om bilen, rømningen, AG 3-geværet og hva han skulle. Han nekter imidletid for å ha truet til seg Volvoen med pistol.

- Han sier at han brukte ei lommelykt, men vi har ikke grunn til å betvile de tre i bilen, som hver for seg har forklart seg likt om en pistol-liknende gjenstand, sier Franksson.

Intens leting rundt Flesberg og på Helsfyr, der Vikernes ble pågrepet, har ikke gitt resultater.

Uteble

Varg Vikernes (30) kom ikke tilbake etter én dags permisjon fra åpen soning ved Berg fengsel i Tønsberg lørdag kveld.

Han dro av sted i en nyinnkjøpt BMW fra en annen fange. Politiet vil ikke si om kameraten visste om rømningen.

Utover bilen avviser Franksson at andre skal ha hjulpet Vikernes. Avhørsprotokollen viser at bare denne fangen, Vikernes selv og familien på tre som fikk frastjålet bilen sin er avhørt.

- Vi har ingen holdepunkter for å tro at andre er involvert, sier Franksson.

Raskt for retten

Lensmannens sier saken trolig vil komme raskt opp for retten.

AG 3-geværet er sendt til Kripos for fingeravtrykk-analyse og identifisering. Svaret skal ikke foreligge ennå.

- Vi har ikke bevis som knytter ham til våpenet, men geværet ble tross alt funnet med de andre effektene han hadde i hytta, så vi har god grunn til å tro at det var han som disponerte geværet, sier Franksson.

Politiet anser det også som sannsynlig at Vikernes hadde våpen og effekter med seg i BMW-en, da han lørdag morgen dro den nærmere to timer lange bilturen fra Tønsberg til Numedal.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted