Gå til sidens hovedinnhold

Gro ber Mugabe gå av

Gruppen «De eldre» ønsker Zimbabwe-president Robert Mugabes avgang.

Robert Mugabe er ikke lenger i stand til å lede Zimbabwe og bør gå av, mener Gro Harlem Brundtland og flere andre tidligere toppledere.

Gro Harlem Brundtland er medlem av «De eldre», en gruppe tidligere og nåværende ledere som har engasjert seg sterkt i Zimbabwes skjebne.

Tre av gruppens medlemmer, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, USAs tidligere president Jimmy Carter og Sør-Afrikas tidligere førstedame Graca Machel, forsøkte å besøke landet i november, men ble nektet adgang.

En koleraepidemi har siden kostet nærmere 600 mennesker livet i Zimbabwe, og mange frykter at det er en forsmak på en humanitær katastrofe av dimensjoner i det kriserammede landet.

- Zimbabwes regjering har ikke vist evne til å lede landet ut av krisen, konstaterer Kofi Annan i en kunngjøring gruppen har sendt ut.

- Regimet har nektet å innse hva som skjer i landet, og heller ikke regionen har ønsket å se. Koleraepidemien har vist hvor alvorlig situasjonen i Zimbabwe har blitt, sier Carter.

- Landets framtid kan ikke lenger avgjøres av dagens regjering, føyer Gro Harlem Brundtland til.

De eldre ble dannet etter initiativ fra Virgin-grunnlegger Richard Branson og musikeren Peter Gabriel, som fikk med seg Nelson Mandela på laget.

Gruppen teller i dag tolv tidligere toppledere, og ledes av erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika.

Kommentarer til denne saken