Søndag er det 25 år siden kong Olav V døde. Den populære kongen var monark i 33 år, og fikk en helt spesiell plass i nordmennes hjerter.

Gro Harlem Brundtland (76) var statsminister på den tiden, og husker godt kvelden kongen gikk bort.

- Det var en kald og mørk kveld. Det ringte hos oss ved halv ti-tiden fra Statministerens kontor. Jeg visste at kong Olav hadde hatt et illebefinnende og ikke var i form. Jeg mottok det triste budskapet om Hans Majestet Kongens død, forteller Brundtland til Nettavisen, via sin rådgiver Jon Mørland.

Les også: - Kong Olav var fra en annen verden

- Tung stemning

Da kong Olav sovnet inn, gikk Harald fra å være kronprins til å bli konge, og det var den nye monarken som da skulle informere regjeringen om dette. Brundtlands oppgave ble å samle regjeringen, og sent på kvelden den 17. januar 1991 hastet regjeringsmedlemmene til Slottet.

- Vi bestemte tidspunkt for oppmøtet av hele regjeringen på Slottet rundt midnatt. Det var en trykket og tung stemning blant oss alle, sier hun.

I et nytt statsråd dagen etter, ga Brundtland uttrykk for regjeringens medfølelse overfor kong Harald.

«På Regjeringens vegne vil jeg uttrykke vår medfølelse ved Kong Olavs død. Han var i sannhet et menneske vi alle ble glad i. Hele det norske folk takker ham i dag for den store innsats han gjennom et langt liv har nedlagt. Vi vet at det for vår nye Konge er et særlig stort tap å miste en kjær far, som også har stått så sentralt i folkets og familiens hjerter», sa den daværende statsministeren i statsråd på Slottet.

- Et nært forhold

Brundtland minnes kong Olav som en klok mann.

- For meg var kong Olav en jeg hadde fått et nært forhold til gjennom de mange årene som var gått siden vårt første møte i statsråd da jeg ble utnevnt til miljøvernminister i 1974, forteller landsmoderen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Alltid kloke råd

Brundtland hadde regelmessig møter med kong Olav.

- Jeg hadde vært statsminister i til sammen fem år, og hatt regelmessige møter med kongen, som alltid hadde kloke råd og observasjoner å dele med meg, sier hun til Nettavisen.

Gro Harlem Brundtland var statsminister i tre perioder, først i 1981, så fra 1986 til 1989 og igjen fra 1990 til 1996. Hun var Norges første kvinnelige statsminister, og den første lederen i Arbeiderpartiet fra 1981 til 1992.

Søndag skal det markeres at kongeparet har sittet ved tronen i 25 år, og det er lagt opp et stort program for å hedre kongeparet.