Gå til sidens hovedinnhold

Gro og Kjell Magne går fri

Men Økokrim vil etterforske tre gullpensjonister.

Økokrim satte i gang etterforskning av Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) 11. februar.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Økokrim har jobbet ut i fra straffelovens bedrageribestemmelse, og flere av pensjonistene har hatt status som mistenkt.

Fredag ble første fase av Økokrims arbeid avsluttet. Dermed er det klart at Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Tore Austad (H) slipper videre etterforskning, opplyser Økokrim i en pressemelding.

Bondevik var «mistenkt»
- Kjell Magne Bondevik er avhørt med status som mistenkt, og for ham er saken henlagt etter bevisets stilling, opplyser førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim i en pressemelding.

Den videre etterforskingen vil bli rettet mot Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Eirik Gulbrandsen.

- De er alle underrettet om dette. Det understrekes at en slik personrettet etterforsking ikke gir grunnlag for å trekke slutninger om et mulig straffansvar. Først etter avsluttet etterforsking vil påtalemyndigheten på vanlig måte vurdere om det er grunnlag for strafferettslige reaksjoner, sier Roscher.

For Gro Harlem Brundtland og Tore Austad er Økokrims vurdering at det ikke er «rimelig grunn til å iverksette etterforsking».

- Kan du gjenta det...?
Stortingsrepresentant Tore Austad (H) var ikke kjent med nyheten før Nettavisen informerte ham.

- Kan du gjenta det? Jeg bare spør fordi dette er helt nytt for meg. Du er den første som sier det til meg, og det synes jeg er veldig gledelig, sier Austad.

Austad er imidlertid ikke overrasket over utfallet.

- Jeg har hatt god samvittighet hele tiden, så det overrasker ikke, men det er veldig gledelig at økokrim ikke finner grunnlag for videre etterforskning. Og selv om samvittigheten har vært god hele tiden, er det veldig greit at landets mest kompetente organ har kommet til samme slutning, sier Austad til Nettavisen.

Fase to
I fase to av etterforskningen skal Økokrim gå gjennom hver enkelt sak.

- Vi vil selvfølgelig måtte vurdere om vi skal endre status på enkeltpersoner underveis i saken. Både ved avhør, og også hvis vi setter i gang andre etterforskningsmidler mot enkeltpersoner, sa Elisabeth Roscher til Nettavisen 11. februar.

Kommentarer til denne saken