Gå til sidens hovedinnhold

- Grunnfjellet forvitrer for KrF

Situasjonen er alvorlig for Kristelig Folkeparti, mener valgforsker Bernt Aardal som ikke blir overrasket om partiet havner under sperregrensen.

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


- Det er ingen naturlov som sier at KrF ikke kan falle under sperregrensen, sier Bernt Aardal til Vårt Land.

KrF fikk bare 5,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2009, noe som var historisk dårlig. Ett år senere fortsetter kurven å peke nedover. Et gjennomsnitt av ni meningsmålinger i september viser en oppslutning på bare 4,5 prosent.

- Situasjonen er svært alvorlig. Det skal ikke så store forskyvninger til før partiet er under sperregrensen, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

- Størrelsen på grunnfjellet har ikke forandret seg så mye. KrFs problem er at denne gruppen er blitt mindre trosfast, sier valgforskeren.

Han viser til at rundt 50 prosent av dem som i 2001 ble definert som «kristne velgere» stemte på KrF. I 2005 var tallet 24 prosent. Siden har tallet sunket ytterligere. (©NTB)

Krekar siktet for nye drapstrusler

Mulla Krekar er siktet for å ha drapstruet en nordmann som tilsynelatende satte fyr på Koranen.

Brenningen ble filmet, og opptaket lagt ut på internett. De angivelige truslene ble framsatt på nettet etter at Krekar ble klar over opptaket. Ifølge VG skal Krekar ha undertegnet de påståtte truslene med eget navn.

Verken informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste eller Krekars advokat Brynjar Meling ønsker å kommentere saken.

Denne uken ble det gjennomført rettslige avhør av mulla Krekar i Oslo tingrett. Utgangspunktet for avhøret var at Krekar på en internasjonal pressekonferanse tidligere i sommer kom med uttalelser som ble oppfattet som trusler, særlig rettet mot Høyre-leder Erna Solberg. Etter det rettslige avhøret bekreftet politiadvokat Thomas Blom i PST at politiet også mener han har drapstruet andre personer.

Advokat Brynjar Meling sier at Krekar har besvart de spørsmål politiet hadde, men benekter trusler.

- Han avviser at han har fremsatt trusler. Han mener at han har formidlet Koranens budskap, noe han har anledning til, sier Meling. (©NTB)Barnehager trues av kutt

Oslo (NTB): Flere kommuner kutter nå drastisk i støtten til både kommunale og private barnehager. Resultatet kan bli færre barnehageplasser.

Fra nyttår overtar kommunene ansvaret for å finansiere barnehagene. 27 milliarder kroner, som tidligere har vært øremerket, skal inn i den store fellespotten til kommunene. Det er første gang en sektor med så mange private aktører skal finansieres gjennom kommunenes rammetilskudd, og det er ventet at forskjellene i Barnehage-Norge vil bli større, skriver Aftenposten.

- Når vi går over til rammefinansiering neste år, kan vi se større forskjeller mellom kommunene, medgir statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet.

Når kommunene får barnehagemilliardene i sine rammetilskudd, har ikke staten lenger mulighet til å gripe inn overfor pengebruken.

I 2008 avdekket stikkprøver i 60 kommuner at statlige skjønnsmidler til barnehage ble benyttet til andre formål enn barnehagedrift. Kommunene måtte betale tilbake til sammen 49 millioner kroner. (©NTB)
Politiet må etterforske barnedød

Oslo (NTB): Politiet skal få plikt til å etterforske når et barn under 18 år dør brått og uventet, varsler statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet.

Statssekretæren håper at etterforskningsplikten er på plass i 2011, men først skal forslaget til Stortinget, skriver Dagbladet.

- Vi jobber med å innføre ubetinget etterforskningsplikt når barn under 18 år dør. Vi tar nå initiativ til at straffeprosessloven blir endret. Vi gjør dette for å sikre barns rettsvern. Forskning fra barneleger og rettsmedisinere avslører store mørketall når det gjelder barnedødsfall, sier Astri Aas-Hansen. (©NTB)