Gå til sidens hovedinnhold

Grusomme overgrep mot barn

Befolkningen i Nord-Uganda lider under grusomme overgrep, advarer Redd Barna. Barn tvinges til å delta i krigshandlinger, og sist helg ble 260 mennesker massakrert.

Opprørshærens massakre av nær 260 voksne og barn nord for Lira sist helg er den verste til nå i den 18 år gamle konflikten.

-Voksne og barn i Nord-Uganda er desperate etter å få en slutt på overgrepene og finne en løsning på konflikten, sier Redd Barnas utenlandssjef, Jon-Kristian Johnsen.

Satte fyr på kvinner og barn
Opprørsrebeller angrep den avsidesliggende leiren Barlonyo utkledd som vanlige soldater. Med våpen kommanderte de befolkningen inn i hyttene sine før de satte fyr på dem. De som forsøkte å rømme ble skutt, slått i hjel eller drept med kniv.

At mange barn ble drept kunne hjelpearbeidere, som kom til stedet denne uken, se med egne øyne på størrelsen på gravene, opplyser Redd Barna.

Soldater og sexslaver
Rebellene i Lord’s Resistance Army, ledet av Joseph Kony, har i årevis massakrert sivile og kidnappet barn. Guttene tvinges til å delta i krigshandlinger, mens unge jenter må være både soldater og sexslaver.

Siden midten av 1990-tallet antar man at om lag 30.000 barn er blitt bortført på denne måten. Ifølge Redd Barna har 75 prosent av befolkningen måttet flytte fra sine landsbyer som følge av overgrepene, som ble trappet kraftig opp i fjor.

Humanitær krise
Redd Barna støtter blant annet rehabilitering av barn som er traumatisert som følge av sine krigsopplevelser, og driver skolegang gjennom et alternativt skoletilbud på landsbygda.

Tirsdag holdt flere hjelpeorganisasjoner et møte i Lira for å diskutere lokalbefolkningens behov.

- Vi vil nå finne ut hvordan vi skal gi humanitær hjelp til fortvilte sivile. De trenger vann og bedre sanitære forhold, mat, tepper og klær. Barna trenger også skolegang, sier Johnsen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene