Gå til sidens hovedinnhold

- Gud får dømme meg

- Frastøtende, raser sørgende foreldre etter at Tony Blair sa det er Gud som skal dømme om hvorvidt det var riktig å invadere Irak eller ikke.

I et intervju med fjernsynskanalen ITVs Michael Parkinson som skal sendes lørdag, forteller Tony Blair at han slet med samvittigheten sin da han avgjorde å gå til krig mot Irak.

- Avgjort av Gud
- I siste instans er det en bedømmelse som, vel, hvis du har en tro når det gjelder disse tingene, så innser du at det er andre mennesker som skal dømme, sier han.

På spørsmål om hva han mener med det, svarer Blair:

- Hvis du tror på Gud, så blir det gjort av Gud.

Kritikk fra foreldre
I USA snakker politikere ofte om sin tro. Storbritannia, derimot, har en århundrelang tradisjon for realpolitikk. Der er det heller uvanlig å trekke høyere makter inn i den offentlige debatt.

Blair går regelmessig i kirken, men uttaler seg sjelden om sin religiøsitet. Han unnlot å svare da han ble spurt om han ba til Gud før han bestemte seg for å støtte invasjonen av Irak.

Utspillet hans får hard kritikk. Reg Keys mistet sønnen sin i Irak, og har grunnlagt kampanjegruppen Militærfamilier mot krigen.

- Ser vi virkelig over 100 kister komme tilbake til Storbritannia fordi Gud sa Blair skulle gå til krig? spør han retorisk.

Keys mener religion ikke har noe med krigen å gjøre.

- Frastøtende
- Og de som vil dømme ham, er ikke Gud, det vil være de sørgende familiene til britiske soldater, og familiene til de uskyldige soldatene som er blitt slaktet i denne totalt unødvendige krigen, sier han til BBC News.

Han anklager Blair for å kaste seg på lasset med George W. Bush, som har hevdet han bestemte seg for å invadere Irak fordi han var på et oppdrag fra Gud.

Rose Gentles sønn Gordon ble drept i Basra i 2004.

- En kristen ville ikke være for denne krigen. Jeg finner faktisk uttalelsene ganske frastøtende. Det er en vits, sier hun til BBC.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken