Gå til sidens hovedinnhold

- Gule vil undertrykke

Innvandrerkvinnenes organisasjon mener forslag om å forby ansiktsslør skaper frykt, og mener Lars Gule skaper et problem.

(iOslo.no ) I dagens Klassekampen går studieleder Lars Gule ved Høgskolen i Oslo ut mot bruk av niqab - heldekkende ansiktsslør - på høgskoler og universiteter i Norge. Forslaget fra Gule ville innebære at kvinner kunne bli straffet med tap av eksamensretten. Nå får utspillet kraftig kritikk.

Mira er et ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner i Norge. Leder Fakhra Salimi reagerte med vantro etter utspillet.

- Dette er alvorlig og veldig fryktskapende. Tenk på at Lars Gule i et demokratisk land kan foreslå undertrykking på denne måten. I hans posisjon truer han folk, og trusler vil ikke hjelpe med integreringsprosessen. Når minoriteter trues med sånne typer konsekvenser for sine egne valg, skaper vi en konfliktsituasjon, sier Salimi til iOslo.

- Men er det ikke et problem om lærerne på Høgskolen ikke kan se hvem som sitter i forelesningssalen, og hvem som sitter en eksamen?

- Såvidt jeg vet har han jo ingen jenter som bruker niqab på Høgskolen! Spørsmålet er om Gule i det hele tatt har erfaring med det. Hvor mange jenter er det snakk om? Det virker som Gule setter opp et hypotetisk problem, sier Salimi.

Ifølge Salimi fører ikke bruk av dette sløret til læringsproblemer i muslimske land.

- I et mangfoldig, flerkulturelt norsk samfunn regner jeg med at folk blir vurdert utfra kunnskap, utdanning og ferdighet framfor klesdrakt. Jeg er ikke for niqab, men det er opp til hver enkelt kvinne å velge hvilken klesdrakt hun vil ha på seg, sier hun.

- Norge er ikke et homogent hvitt samfunn lenger, det er et multikulturelt samfunn. Det er i det perspektivet man må ta opp debatten. Man må ikke se dette utfra et monokulturelt synspunkt.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis