30 kilometer har de siste årene vært en norsk paradegren på kvinnesiden i langrenn og dermed var det god grunn til å være optimist før de norske jentene skulle ut å gå tremila under OL i Sotsji lørdag. Svært god grunn!

For det ble ikke bare gull til Norge. Det ble heller ikke bare dobbelt norsk med gull og sølv, men det ble trippel norsk. Gull, sølv og bronse. Storeslem!

Dermed fikk jentene en herlig revansj etter en stafett som var langt under pari. Forrige helg havnet det norske laget utenfor pallen i kvinnestafetten.

Bjørgen best
Marit Bjørgen var sterkest i avslutningen og tok gullet. hennes tredje i Sotsji. Therese Johaug måtte nøye seg med sølv, mens Kristin Størmer Steira tok en gledelig bronse.

Dermed er Marit Bjørgen tidenes beste, kvinnelige vinterolympier. Dette er også første gang trønderen vinner en 30 kilometer fristil i mesterskap.

- Dette har vært et mål for meg ganske lenge og jeg har trent mot dette. Jeg hadde lyst til å vinne og kjente med en gang at dette var en god dag, sier Bjørgen til TV 2.

- Vi hadde litt stang ut på tikilometeren og stafetten, men det er glemt nå, sier Bjørgen videre.

- Litt irritert
Bjørgen tapte 30-kilometeren for Justyna Kowalczyk under OL i Vancouver og innrømmer at det gjorde lørdagens triumf litt ekstra spesiell.

- Ja, den har irritert meg litt. Pluss at den tremila i Oslo i 2011 også har motivert meg, spesielt det å vinne i skøyting. Så jeg er utrolig glad.

Therese Johaug var fornøyd med sitt sølv.

- Jeg er så fornøyd med løpet og med laginnsatsen. Allerede etter ti kilometer fikk vi en luke og dro nytte av hverandre. Vi presterte som et lag, sier Johaug til TV 2.

Størmer Steira har i lengre tid samlet på fjerdeplasser og har flere av dem fra både OL og VM, men endelig kunne veteranen juble for en individuell medalje.

- Betyr enormt mye
Fra før hadde hun kun OL-medalje fra stafett. Nå har hun en egen bronse.

- Dette betyr enormt mye. Jeg har prøvd mange ganger og det er lenge siden jeg tok en individuell medalje i mesterskap, sier bronsevinneren til TV 2.

Allerede ved 10 kilometer begynte de norske utøverne å få en luke til øvrigheten. Ingen på det norske laget valgte å benytte muligheten til å bytte ski her, noe som satte press på de som gjorde sitt beste for å holde følge.

Fra 10 kilometer og fram mot 20 kilometer var det Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira som gikk som en trio alene i ledelsen.

Suverene
Svenske Charlotte Kalla ble hektet av tidlig, mens en annen favoritt, polske Justyna Kowalczyk, valgte å bryte løpet. Hun har slitt med en skade i foten.

Det var helt tydelig at de norske jentene hadde svært gode ski, for verken Bjørgen, Johaug eller Steira valgte å bytte ski ved passering 20 kilometer.

Noe som i grunn er uvanlig.

- Da vi fikk den luken vi fikk, var det ikke aktuelt å bytte ved 20 kilometer. Det ville være dumt å somle bort en slik luke på skibytte, sier Johaug til TV 2.

Taktikken så ut til å fungere, for med kun fem kilometer igjen hadde den norske trioen fortsatt over ett minutts forsprang på de som kom bakfra.

Dermed ble det hele et oppgjør mellom de tre norske om hvem som skulle stikke av med hvilken medalje. Der var Bjørgen sterkest av dem alle.