Gå til sidens hovedinnhold

Gull til Norge: Nå er Bjørndalen den største

40-åringen er tidenes mestvinnende vinterolympier.

Tidligere i dette OL gikk Ole Einar Bjørndalen inn til individuelt gull i skiskyting og onsdag ble det på ny gulljubel på veteranen. Denne gangen sammen med tre andre utøvere. Norge gikk nemlig helt til topps på miksstafetten i Sotsji.

Dermed har Norge tatt tre gull, et sølv og én bronse i skiskyting under lekene i Russland, noe som må sies å være en svært habil medaljesanking.

Den største
Sammen med Bjørndalen på stafettlaget gikk OL-mester Emil Hegle Svendsen, bronsejenta Tiril Eckhoff og Tora Berger. Sistnevnte gikk ut først.

Kun Berger pådro seg bom av de norske. De andre skjøt feilfritt.

Dette betyr også at Ole Einar Bjørndalen nå står med 13 OL-medaljer totalt i karrieren - 8 gull, fire sølv og én bronse - og går med det forbi Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende utøver i vinter-OL. Den tidligere langrennskongen står bokført med 12 OL-medaljer - åtte gullmedaljer og fire sølv.

- Det var et perfekt utført løp. Jeg har ingenting å klage på, sier Bjørndalen til TV 2.

- Det er moro å være på laget. Det er fantastisk og alle gikk fantastisk. Det har blitt gjevt å gå disse stafetten, det er noe av det artigste, sier han.

Skulle Norge, med Bjørndalen på laget, også vinne herrestafetten i Sotsji-OL, vil 40-åringen også trone alene på toppen som den med flest gull.

Bom for Berger
Tora Berger, som altså gikk ut først, skjøt feilfritt på første liggende, men pådro seg to bom og måtte bruke ekstraskudd på den stående skytingen. I sporet holdt hun bra følge.

- Det var veldig bra, fram til stående skyting, da ble jeg litt shaky. Tsjekkia og Frankrike var store utfordrere, så jeg ville ha flest mulig sekunder på dem, sier Berger til TV 2 etter sitt løp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dermed sendte Berger Tiril Eckhoff ut i en bra posisjon på den andre etappen og ungjenta, som har fått sitt store gjennombrudd under Sotsji-OL, viste at formen fortsatt er på topp. Eckhoff skjøt feilfritt og holdt Norge i teten.

- Jeg synes det gikk veldig, veldig bra. Jeg prøvde å gå mitt eget løp, sier Eckhoff til TV 2 som sin feilfrie etappe.

Overlegent
Den prestasjonen fulgte også Bjørndalen opp på den tredje etappen og superveteranen skaffet Norge og Hegle Svendsen et solid forsprang.

Gullvinneren fra tirsdag hadde et forsprang på hele 43 sekunder på andreplasserte Tsjekkia da han gikk ut på sin ankeretappe på stafetten.

Det forspranget tok han godt vare på. Også Hegle Svendsen skjøt feilfritt på sin etappe og gikk med det Norge inn til en suveren gullmedalje.

Tsjekkia tok andreplassen, 32,6 sekunder bak Norge, mens Italia ble nummer tre.

Kommentarer til denne saken