Gå til sidens hovedinnhold

Gullsmed spionerte på ansatte

Ansatte hos en gullsmed i Oslo ble avlyttet på jobben.

(iOslo.no) I en liten svart boks på bakrommet i gullsmedforretningen befant det seg avlyttingsutstyr. De ansatte reagerte, og noen av dem måtte slutte.

- Jeg kan forstå at eieren vil overvåke safen, som er i bakrommet. Men det kan da ikke være lov å sette opp slikt utstyr uten å orientere de ansatte først? Dette er også vårt pauserom, sier Helen Sunde (24) til Aftenposten.

Les alt om overvåkningssaker her: Sjefens syke spiontriks - Slik avslører kjæresten deg - Alle kan overvåke deg

Sunde har helt rett. Det er ikke lov å overvåke ansatte, bare varelager, eller verdier. Dessverre er det slik at de færreste har oversikt over hva som er lov og ikke. Dermed havner mange arbeidsgivere i konflikt med sine ansatte.

Henlagt av politiet
Gullsmedsaken ble anmeldt til politiet, men henlagt på grunn av manglende kapasitet. Eieren av gullsmedforretningen fjernet også den lille boksen fra pauserommet.

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes mener for mange arbeidsgivere stoler for mye på overvåkning, og at det er en av grunnene til at dette blir så utbredt. Han understreker også at det finnes klare regler for varsling av de som blir overvåket.

Rekordvekst
Overvåkingsindustrien opplever rekordvekst. Hvem som helst kan installere kameraer - og det ser det ut til at de gjør også.

Bare ett selskap alene omsetter for nær én milliard kroner i Norge.

Kameraovervåking er meldepliktig etter personopplysningsloven. Likevel har Datatilsynet tidligere anslått at de mottar kun én av fem meldinger om kameraovervåking.

- Stort svartemarked
- I løpet av denne treårsperioden har vi gått fra 300 millioner til 400 millioner kroner i omsetning for salg av utstyt. Regner man installasjon i tillegg, har vi en omsetning opp mot 900 millioner kroner, sa avdelingssjef IKT Ståle Killie i Nelfo til iOslo i november.

Og salget bare øker. Killie regner med at det vil bli en økning på ytterligere 15 prosent det neste året.

- Dessuten er det et stort svartemarked. Vi selger utstyr via grossist, men mange bestiller på nettet, både privatpersoner og mindre forretninger. Det er dette som bekymrer bransjen, sa Killie.

Les flere saker på iOslo.no.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis