VIPPETANGEN (Nettavisen): Her er gutta som ifølge Oslos havnesjef Anne Hamran har verdens dyreste lunsjpause og som ifølge bydelspolitiker Ane Wigers (V) misbruker sin tariffavtale. Nå slår de tilbake mot kritikerne.

- Ane Wigers og Anne Hamran kan godt ta seg en tur ned til oss her på havna, så skal de få en omvisning. De kan gjerne få spise lunsj med oss også, sier gutta i Oslo bryggearbeideres forening.

Ikke imponert
Stig Skaug, Bjørn Anderson og Steinar Hoffstuen sitter på fagforeningnskontoret på Vippetangen og er ikke imponert over kritikken som de siste dagene har rammet laste- og lossearbeiderne i hovedstaden.

Først gikk blant andre sjefen i Oslo havn, Anne Sigrid Hamran, ut i Aftenposten og påsto at dette var arbeidstakerne som hadde verdens dyreste lunsj. Hun pekte på tariffavtalen som sier at laste- og lossearbeiderne har krav på pauser samtidig og at det samlet er seks slike lunsjpauser i døgnet.

Bydelspolitiker Ane Wigers fra Venstre fulgte opp i Nettavisen og påsto at dette representerte «et grovt misbruk av tariffavtaleinstituttet». Hun hevdet videre at den hun oppfatter som en stivbeint tolkning av avtaleverket hindrer en effektiv utnyttelse av havna. Med kontinuerlig drift kunne Oslos befolkning opplevd mindre støy fra havna, ifølge Wigers.

Les også: - Verdens dyreste lunsj er misbruk på det groveste

- Wigers bør kanskje sette seg bedre inn i saken før hun uttaler seg, sier Stig Skaug, leder i Oslo bryggearbeideres forening.

Har ordinært arbeidstid
Han peker på at de 42 havnearbeiderne i Oslo - alle er de organisert i Oslo bryggearbeideres forening - ikke jobber skift, men har ordinært arbeidstid fra 07 til 15.30. Alt etter klokka 16 regnes som ubekvem arbeidstid. Samtidig er det denne gjengen som skal ta unna godset fra båtene som anløper de ni kaiene i Oslo til alle døgnets tider.

- Vi jobber når båtene kommer, 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Det er ikke åpnings- og lukketid i havna. I dag hadde vi for eksempel et skipsanløp som skulle vært her klokka 07, men som ikke kom før 16. Da jobbes det på kveld og natt for å ta unna. I morgen er det en ny båt.

Forundret
- Det er med undring vi registrerer den kritikken som rettes mot tariffavtalen, en avtale også arbeidsgiverne har skrevet under og som seinest ble fornyet i mellomoppgjøret. I tillegg har vi lokale forhandlinger, og akkurat nå sitter vi lokalt og forhandler om den avtalen som er fra 1977 og som ble revidert i 1994.

- Det hevdes at alt stopper opp de seks gangene i døgnet det skal være pause?

- Når vi tar pause, så stopper ikke virksomheten på Oslo havn. På Ormsund, den største containerhavna, er det kanskje to sjøkraner som stopper, sier Skaug og legger til:

- Vi jobber ute hele året, i minusgrader med frostrøyk og i steikende stol. Vi jobber med store godsmengder, og det skal gå fort. Samtidig skal sikkerheten iveretas. Det er vel ikke urimelig at vi også skal få ta pauser i arbeidet, vi også, sier Skaug.

- Vi er ikke stivbeinte
Samtidig understreker at de som jobber på havna utviser stor fleksibilitet.

- Vi er ikke stivbeinte, vi. Om båten har 20 minutter igjen før den er ferdig losset, så tar vi ikke pause. Da gjør vi den båten ferdig.

Ifølge Skaug har de heller aldri vært avvisende til å se på nye løsninger i hvordan arbeidet skal organiseres.

- Det er ikke uvillighet fra vår side til å se på nye løsninger. Tvert i mot. Nå ligger det et forslag fra Norsk havnearbeiderforening, der vi er en av klubbene, på en avtale med toskiftsordning og kontinuerlig drift for Oslo havn. Forslaget er lagt fram for arbeidsgiverne for seks uker siden. De har ennå ikke svart oss, sier Skaug.

Han sier mange av medlemmene reagerte negativt på kritikken, men at dette ikke skal få påvirke de pågående forhandlingene.

- Nei, når vi møtes igjen, så fortsetter vi der vi slapp, sier Skaug.

Takker for hyggelig invitasjon
Når det gjelder lunsjinvitasjonen, kan det se ut som om gutta på kaia snart får selskap. Bydelspolitiker Ane Wigers var raskt på banen og la inn følgende melding i kommentarfeltet:

«Jeg takker for en hyggelig invitasjon, og ser frem til en god dialog».

Mer fra Nettavisen: