Gå til sidens hovedinnhold

- «Gutten» var svært begavet

«Guttekvinnen» spilte piano som en gud, og lå langt over det faglige nivået man forventet av en sjuendeklassing.

(iOslo.no) Den 33-årige kvinnen gjorde raskt et sterkt inntrykk som sjuendeklassing på Marienlyst skole der hun begynte i september i fjor. Rektor Ingjerd Eriksen på Marienlyst skole omtaler kvinnen fortsatt som «han».

- Han var utrolig flink til å spille piano, og resultatene hans i fagene tydet på at han var en intelligent person, sier rektor Ingjerd Eriksen på Marienlyst skole til iOslo.no.

Lå langt framme i flere fag
«Gutten» blir beskrevet som skoleflink, med god orden i bøkene, og han fulgte også godt med i timen.

- Det var spesielt matte han var god i, og han lå over det nivået som er forventet av en 13-åring. Vi tilbød ham undervisning på tiendeklasse-nivå, sier Eriksen.

- Mistenkte dere at dette kunne være en eldre person?

- Vi så ikke på det som uvanlig, han kan ha fått en annen opplæring i Tsjekkia, og vi er vant til å ha flinke elever hos oss. Men det at han var så god i mange fag og så god til å spille piano gjorde at vi fattet mistanke, sier Eriksen.

- Men ikke utseendet?

- Første gang vi så ham så han ikke bra ut, han så ikke frisk ut. Etterhvert tenkte vi at det kom av at han ikke hadde det bra psykisk.

Den tsjekkiske familien som gutten angivelig kom fra flyttet til Norge i sommer, og søkte arbeids- og oppholdstillatelse.

- Føler meg forrådt
- Hva tenker du som rektor nå?Føler du deg lurt?

- Jeg føler meg litt forrådt, rett og slett. Slike ting gjør noe med deg, sier hun.

Skolens ledelse jobber nå mot de lærerne som hadde gutten i sine klasser. Sjokket var stort da han forsvant i desember, og da politiet fryktet gutten var blitt offer for pedofile.

- Vi har pratet mye med ham, tatt vare på ham og tenkt masse på ham, slik blir det med de som trenger hjelp. Så har han altså løyet fra første sekund. Det gjør noe med deg som menneske, sier rektoren.

Lærerne som hadde gutten i sin klasse får nå spesiell oppfølging.

- Framtiden får avgjøre
- Hvordan kommer man over et slikt svik?

- Det vi legger vekt på nå, særlig for dem som har vært nærmest, er at uansett om han er gutt eller jente har dette vært et medmenneske i krise. Vi tror vi har betydd mye for ham, sier hun.

I går kveld ble den tsjekkiske kvinnen løslatt av politiet i Oslo. Etterforskerne tror at den eneste årsaken til at hun utgav seg for å være en 13 år gammel gutt, var at hun ville komme seg vekk fra en barnemishandlingssak i Tsjekkia, hvor hun er et hovedvitne.

Hun fikk hjelp til å holde seg skjult av en tsjekkisk familie som flyttet til Norge i fjor sommer, og som søkte arbeids- og oppholdstillatelse. I familien var en 13 år gammel gutt. Da han, moren og de andre søsknene dro tilbake til Tsjekkia, ble faren i familien og den 33 år gamle kvinnen igjen i Norge. Hun overtok deretter 13-åringens identitet.

Både den 33 år gamle kvinnen og mannen i den tsjekkiske familien er nå siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

Historien om at den 13 år gamle gutten skulle vært misbrukt av pedofile, avviser politiet helt.

- Det er helt avklart at det ikke er noen savnet 13-årig gutt. Han er i Tsjekkia, og har hatt det bra hele tiden, sier seksjonssjef Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Kjenner ikke saken i Tsjekkia
- Denne saken i Tsjekkia - hvem er det hun frykter?

- Vi vet ikke så veldig mye om den saken. Men det er klart at hun bare er etterlyst som vitne i saken, og ingenting annet. Men de har forklart seg lite om det, forteller hun.

Kvinnen, som alle trodde var en 13-åring, ble på et tidspunkt overlatt til et barne- og ungdomshjem i Oslo.

- Hvis målet bare var å bli i Norge - hvorfor fant hun opp historien om seksuelt misbruk, som gjorde at dere reagerte?

- Det er underlig, men hun serverte en historie om dette på dette barne- og ungdomshjemmet, om seksuelt misbruk. Det er derfor de henvendte seg til politiet. Jeg vet ikke hvorfor hun gjorde det, sier Rohde.

Gjorde det samme i Danmark
Kvinnen har også tidligere utgitt seg for å være et barn. Da var det i Danmark.

- Vi vet ikke hvorfor, og med hvem det var. Men den gangen utga hun seg for å være en jente. Heller ikke i denne saken kjenner vi noe særlig til detaljene, sier Rohde.

Nå ender høyst sannsynlig sakene mot både den 33 år gamle kvinnen og familiefaren opp med at de får et forelegg for å ha avgitt falske forklaringer.

Ingen av dem er tidligere straffet i Tsjekkia, får iOslo.no opplyst.

Les flere saker fra iOslo.no.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter