Gå til sidens hovedinnhold

Hadia Tajik: - Slik er det: Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim

Slik svarer Ap-nestleder Hadia Tajik på om ekteskapet med Stefan Heggelund har gjort henne til «en vantro».

Den siste tiden har Hadia Tajik, Arbeiderpartiets nestleder og justispolitiske talsperon, fått spørsmål fra flere sider om sitt ekteskap med Høyres Stefan Heggelund i blogger og sosiale medier.

Hovedårsaken til at det er blitt stilt spørsmål ved ekteskapet, er at Tajik er muslim, mens Heggelund ikke er det.

Blant annet har den tidligere tvangsgiftede «Jeanette» skrevet et åpent brev til Ap-politikeren på Human Rights Service sine nettsider, der hun stiller spørsmål ved om Hadia Tajik har blitt vantro.

«For i islam er det slik at når en muslimsk jente er gift med en vantro, er hun selv vantro», skriver «Jeanette».

Les også:Derfor har ikke Hadia Tajik svart

Svarer i brev

Nettavisen har de siste dagene hatt flere saker om ekteskap mellom muslimer og ikke-muslimer.

Nå svarer Hadia Tajik på «Jeanettes» spørsmål i et åpent brev publisert på Aftenpostens debattsider:

«Slik er det: Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim. Det er også alt vi kommer til å si om vår tro og vårt ekteskap», skriver Tajik.

«Jeanette» har stilt spørsmål ved om Tajik ikke har lest Koranen eller bare funnet ut at reglene ikke gjelder henne.

Til det svarer Ap-politikeren:

«Andre kan ikke definere min religion for meg. Jeg er født med et hode, og liker å bruke det. Hvis Gud ikke er enig, blir Hun og jeg nødt til å snakke sammen. Lenge».

«Like lite som jeg vil bli pådyttet andres verdier, vil jeg pådytte dem mine: I et ekte og fritt samfunn er det lov å være konservativ, ta tradisjonelle valg og søke råd og medvirkning fra sine foreldre. Det som ikke er lov er tvang, trusler, press og undertrykking.» skriver hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fikk støtte

Blant annet fikk Hadia Tajik støtte fra forlagsredaktør Nazneen Khan-Østrem, som selv er muslim og gift med en ikke-muslim.

- Det er jo bare å vende blikket ut av Norge og der vil man se at at de siste årene har kommet mange tilfeller der muslimske kvinner har giftet seg med en kristen eller en jødisk mann, sier Khan-Østrem til Nettavisen.

- Det ser jeg på som en helt naturlig utvikling i vår globaliserte tidsalder, at folk møtes og finner kjærligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Positiv til mer moderne islam-tolkning

Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, skriver i et blogginnlegg om ekteskap mellom muslimer og ikke-muslimer at han ikke forstår Hege Storhaug og Human Rights Services behov for å ta Tajik for sin «dobbeltmoral».

«At Tajik og Khan-Østrem og andre går i bresjen for mer moderne tolkninger av islam er vel utelukkende av det gode? Hva annet kan i større grad fremme integrering og mellommenneskelig forståelse enn ekteskap mellom folk fra ulike kulturer?», sier Stephansen.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, stiller spørmål i et blogginnlegg om det er rimelig at Hadia Tajik må svare på spørsmål om sin holdning til arrangerte ekteskap.

«Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Hadia Tajik, har foreldre som er muslimske innvandrere.

Men betyr det at hun må svare på spørsmål om hva hun mener om islams forbud mot å gifte seg med ikke-muslimer eller hva hun mener om arrangerte ekteskap?» skriver Stavrum.

Mener hun har rett på privatliv

Tajik skriver i det åpne brevet til Jeanette at hun mener alle - politikere, offentlige personer og vanlige mennesker - har rett på et privatliv.

«I brevet ditt skriver du at jeg er en viktig rollemodell. Det setter jeg pris på.

Samtidig skriver du at jeg later som jeg har «rett på et privatliv». Jeg later ikke som. Jeg mener det sterkt».

«Foreldrene dine kan ikke ta det fra deg, ved å fortelle deg hvem du skal gifte deg med».

Ap-politikeren avslutter brevet med å oppfordre «Jeanette» til å møte henne for å forsøke å forstå hverandre bedre.

«Du eier deg. Du setter dine grenser. Og vil du ha min støtte på veien til dine valg, så får du den. Når som helst», skriver Hadia Tajik.

Les også:- Jeg har ikke konvertert

Forskjellige syn på saken

Ifølge islam-ekspert Kari Vogt er det forskjellige syn på om en muslimsk jente blir vantro hvis hun gifter seg med en ikke-muslim.

- I vårt samfunn får det neppe store konsekvenser. Men de kvinnene som bryter loven møter et tungt press i store deler av den tradisjonelle muslimske verden. I Norge avhenger det mye av familien. Det er ikke helt sosialt uproblematisk, men det er lettere i Norge, sa hun til Nettavisen i helgen.

Kommentarfeltet er stengt som følge av usaklig debatt.