Gå til sidens hovedinnhold

- Hafslund har svikt i rutinene

300 kilovolts ledning kortsluttet en firedel av byen. DSB skylder på dårlige rutiner.

(iOslo.no) Strømbruddet som lammet Oslo morgentimene mandag kan skje igjen. Oslo har flere sentrale linjer, som alle er sårbare. En kortslutning her fører til strømbrudd i store deler av byen.

- Sånne ting skal ikke kunne skje. Arbeidstilsynet og DSB er på vei opp for å finne ut hvordan det skjedde, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund Strøm, til iOslo.no.

Sårbart i gitte tilfeller
- Vi har mest opptatt av få strømmen tilbake. I ettertid skal vi gå inn og sjekke hvordan det kunne skje, sier han.

- Er strømnettet i Oslo så sårbart?

- I gitte tilfeller ja, hvis det er helt sentrale linjer som blir kortsluttet i Oslo, kan det skje.

- Hvor mange slike linjer går inn til Oslo?

- Det har jeg ikke oversikt over, men vi har fire stasjoner i Oslo, både innendørs og utendørsanlegg. De sentrale linjene kommer inn til disse stasjonene, sier Schau.

- Maksimalt uheldig
Hendelsen i Oslo mandag morgen blir beskrevet som «maksimalt uheldig». En kranbil kom borti en av hovedledningene, som fører 300 kilovolt inn til transformatorstasjonen. Det kortsluttet hele stasjonen.

Nå får Hafslund kritikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Sannsynligheten for at noe skal skje er veldig liten, men her var det planlagt arbeid på spenningssatt nett. Her er det en blanding av svikt på rutiner og menneskelig svikt, og jeg legger vekt på rutiner. Den som har gjort det er sannsynligvis i seg selv ikke til å laste, sier regionsjef Birger Hestnes i DSB region Øst-Norge.

Kan få konsekvenser for Hafslund
DSB har selv ikke vært på stedet, og kjenner bare saken i korte trekk.

- Hva gjør dere nå?

- Rutinemessig skal vi ha en rapport, Hafslund er vanligvis flinke til å levere inn rapport ubedt. Vi vil reise ut og se på stedet og gjøre tilsyn. I etterkant vurderer vi om dette vil få etterspill for Hafslund, og vi vurderer også om dette vil få konsekvenser for resten av landets strømleverandør, sier Hestnes.

- Hvor sårbare er vi for strømstans?

- Vi er i landets hovedstad. Hvis store deler av byen infrastruktur blir rammet, kan det få store konsekvenser. Hvis NSB og Sporveien står er det en liten ulempe for deg og meg, men verre er det med sykehustransport og banker som blir lammet. Dersom transport og samband blir rammet vil det medføre store kostnader for samfunnet, og det kan få menneskelige konsekvenser. Selv om mange har reservekraft, det er ikke sikkert det virker, sier Hestnes.

- Lærdom
Sikker strømforsyning er et viktig satsingsområde for DSB, og Hestnes mener det også kan ligge noe positivt i dagens strømstans.

- Det positive er at vi alltid får lærdom. Kunsten er å prøve å ligge i forkant, og forutse hva som kan skje, og lage forebyggende tiltak for å hindre slikt i fremtiden, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud