Gå til sidens hovedinnhold

Haga fikk ikke toppjobb

Åslaug Haga tapte kampen om FNs nye lederstilling. Les saken og flere notiser her.

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Tidligere statsråd Åslaug Haga (Sp) ble mandag telefonintervjuet av FNs headhuntere, med sikte på en toppjobb som leder av FNs nye likestillingsenhet.

Tirsdag ble det klart at hun ikke trakk det lengste strået.

Det er nemlig den tidligere chilenske presidenten Michelle Bachelet som skal lede det nyopprettede FN organet for likestilling og kvinner i FN, skriver Aftenpostens nettutgave.

Per-Kristian Foss (H) mener Senterpartiet kan ha mottatt 700.000 kroner ulovlig.

Foss mener at lokalpolitikere i Troms bør vurdere om det skjedde noe ulovlig da to kraftselskaper ga penger til Senterpartiet.

Senterpartiet mottok i fjor til sammen 700.000 kroner fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms kraft i forbindelse med valgkampen. De to selskapene er offentlig eid.

Ifølge partifinansieringsloven har ikke politiske partier lov til å ta imot støtte fra offentlig eide selskaper. Partiet betalte i ettertid pengene tilbake.

- Det mest naturlige vil være om de folkevalgte i Troms får gjort en gransking ettersom Troms kraft både har brutt loven om partifinansiering og opptrådt i strid med sine egne hjemmesider som sier at de bare gir til lokale og politisk nøytrale forhold. Dette er en pinlig sak for Senterpartiet, og de bør sørge for at fylkeslagene deres er opplyste og at slikt ikke gjentar seg, sier Foss til Nationen.

Frp-representant Øyvind Korsberg vil be regjeringen om å nedsette et uavhengig utvalg som skal granske saken.

KrF-politiker Hans Olav Syvertsen mener også at saken er alvorlig, men han mener påtalemyndigheten må se på den, ikke politikerne.

Valgforsker Frank Aarebrot mener heller ikke at gransking er det som skal til. Han mener imidlertid at Senterpartiet på sitt landsmøte på Lillestrøm fredag bør bruke anledningen til å foreta endringer i partiledelsen.

- Vi ser hvordan KrF har klart å få en viss dynamikk ved å ha to yngre ledere rundt Dagfinn Høybråten. For eksempel kunne Sp vurdere en mer sexy nestleder enn Lars Peder Brekk, sier Aarebrot. (©NTB)

Mer vold mot NAV-ansatte

Vold og trusler mot NAV-ansatte har eksplodert de siste to årene.

I takt med finanskrisen har den triste statistikken økt fra 75 tilfeller i 2008 til mer enn 300 - så langt i år, viser tall P4 har fått fra NAV.

HR-direktør i NAV, Inger Johanne Stokke, sier de tar problemet svært alvorlig spesielt siden truslene ikke bare fra psykisk ustabile og rusavhengige personer, men også fra vanlige klienter.

Ifølge Stokke skyldes mye av veksten i tallene egentlig bedre innmeldingsrutiner, men lover flere nye tiltak.

Samler Kystvakta i nord

Kystvakta skal flyttes til Sortland. Det er budskapet forsvarsminister Grete Faremo har med seg til et møte på den nye KV-kommandoen onsdag.

Det skriver FiskeribladetFiskaren. Sentrale kilder bekrefter til bladet at regjeringen nå har tatt beslutningen om å flytte Kystvakta nordover; til Sortland i Vesterålen, der KV Nord har hatt base i over 30 år. Dette vil bli kunngjort i onsdag, samtidig som Norge og Russland skal underskrive den ferdige avtalen om delelinja i Barentshavet.

(ANB)

SV vil ha ny fiskeripolitikk

Tromsø (NTB): Sosialistisk Venstrepartis fylkeslag i Nord-Norge vil ha en ny og mer radikal fiskeripolitikk for å sikre kystsamfunnenes vitalitet.

Landsstyret i SV vedtok i helgen at partiet skal nedsette en fiskeripolitisk arbeidsgruppe som skal legge fram en fiskeripolitisk strategi på partiets landsmøte til våren. SVs fylkeslag i Nord-Norge mener radikale endringer må til.

- En radikal endring av fiskeripolitikken må til for at kystsamfunnene igjen skal få sin vitalitet tilbake, sier fylkesleder Johnny Ingebrigtsen i Finnmark SV til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Fylkesleder Jan Olsen i Troms SV oppfordrer folk til å delta i debatten, slik at stemmene til andre enn bare fiskere og ansatte i fiskeriindustrien blir hørt.

Dagens regelverk har ført til at fiskerifartøy og store kystbåter sender store mengder ubearbeidet fisk ut av landsdelen eller til fryselager for omsetning internasjonalt, mener han.

Olsen foreslår at Landsorganisasjonen (LO) og Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund jobber for å hindre det han kaller «utbredt sosial dumping i fiskeriene». Særlig er SV-politikeren skeptisk til at utenlandske arbeidere jobber i industrien på lave lønninger.

Ingebrigtsen vil på sin side også skjerpe deltakerlovens eierskapsbegrensninger, og han vil gjøre om leveringspliktige trålkvoter til samfunnskvoter. Målet hans er å få en politikk som tar mer hensyn til fiskeriavhengige lokalsamfunn.

SVs fylkeslag i Nordland, Troms og Finnmark går også inn for å begrense trålflåtens drift og for å stoppe adgangen til å bygge fryseri i fiskeflåten. (©NTB)

Brekks dagligvareutvalg trenger mer tid

Oslo (NTB): Landbruks- og matminister Lars Peder Brekks (Sp) utvalg som utreder maktforhold i dagligvaremarkedet ber om fire ekstra måneder til arbeidet sitt.

Utvalgets egentlige frist går ut 1. november, men trenger fire måneder til før det er i mål med oppdraget, skriver Nationen.

- Interessen rundt arbeidet vårt er enorm. Nå forventes det at det kommer klare svar på bordet. Det er også en god del myter jeg tror må avlives. Da blir det viktigere at vi bruker den tiden vi må enn å levere fra oss noe halvgodt, sier utvalgets leder Einar Steensnæs.

Utvalget er nedsatt av Brekk sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap).

Det skal kartlegge styrkeforholdene på det norske dagligvaremarkedet, vurdere utviklingen og foreslå tiltak for å ivareta folks interesser når det gjelder pris, vareutvalg, kvalitet og tilgjengelighet.

Utvalget skal også se på åpenhet og innsyn i hele matvarekjeden. (©NTB)

HPV-vaksiner til tolvåringer og de som sa nei i fjor

Oslo (NTB): Hver tredje tolv år gamle jente sa i fjor nei takk til kreftvaksinen HPV. Nå får de en ny sjanse samtidig som årets tolvåringer får tilbud om vaksinasjon.

I fjor valgte 64 prosent av landets tolv år gamle jenter å ta vaksinen som skal beskytte mot livmorhalskreft. De som ikke ville ha vaksinen, får en ny sjanse når årets tolvåringer nå blir tilbudt vaksinasjon, skriver Aftenposten.

I forkant av vaksinasjonene var det foreldremøter ved mange skoler. Mange har vært skeptiske til vaksinen som ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i sjuende klasse fra og med i fjor høst.

Statens legemiddelverk opplyser at kun 190 av de til sammen 18.000 jentene som tok vaksinen i fjor, har fått bivirkninger. Bivirkningene er lette og dreier seg stort sett om hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt, feber, hodepine, kvalme, diaré og magesmerter. Ni av jentene fikk alvorlige bivirkninger og ble lagt inn på sykehus på grunn av reaksjoner som besvimelse, krampe eller allergi.

Folkehelseinstituttet er skuffet over at så få valgte å la seg vaksinere i fjor og håper at holdningene endres. - Jeg synes denne skepsisen er trist, for vi i Folkehelseinstituttet er ikke i tvil om at vaksinen er til det beste for hver enkelt jente, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet.

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) må tas før seksuell debut for at den skal ha effekt. Vaksinen beskytter mot de typene av HPV som er årsak til minst 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Dette er en kreftform som overføres seksuelt. (©NTB)

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken