Gå til sidens hovedinnhold

Haitis nye store utfordring

28. februar skulle landet valgt nytt parlament. Nå vet ingen hva som skjer.

Det tragiske jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar er en av historiens verste naturkatastrofer, og landet er mer eller mindre lagt i ruiner.

Nå frykter landet at de skal bli kastet inn i en lovløs tilstand som det kan være vanskelig å komme ut av.

Skulle valgt ny nasjonalforsamling
28. februar skulle landet hatt valg på et nytt parlament, men jordskjelvet har satt en effektiv stopper for valget. I november skal det etter planen være valg på ny president, men ingen vet om en rekker å gjennomføre dette valget.

Om en ikke får gjennomført noen av disse valgene, er frykten at landet skal kastes inn i en lovløs situasjon med en midlertidig regjering som ikke har legitimitet i folket.

- Hvis vi om et år har en midlertidig regjering, så vil det være en katastrofe. Myndighetene vil ikke ha noen legitimitet, det vil ikke være noe parlament. Det vil bli som en tur tilbake til 2004, sier president Rene Preval ifølge Reuters.

Har vært i samme situasjon tidligere
I 2004 ble den daværende presidenten Jean-Bertrand Aristide tvunget i eksil, i kjølvannet av et blodig opprør i landet. De fleste parlamentsmedlemmenes valgte periode hadde utløpt måneden før opprøret, og dermed var det ingen som kunne utnevne en midlertidig president.

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener at valg i landet nå er en av de viktigste tingene som må gjøres for å få ro i landet.

- Jeg kan forsikre president Preval at USA jobber opp mot det internasjonale samfunnet for å få til et valg så rask som det lar seg gjøre, sa Clinton på et møte mellom de to tirsdag.

Store utfordringer
Men å gjennomføre et valg i landet er ikke bare lett. Lokalene som valgmyndighetene i landet holdt til kollapset under jordskjelvet, og flere av de FN-ansatte som ble drept jobbet direkte opp mot kommisjonen. I tillegg er landet fortsatt lammet av det katastrofale jordskjelvet som tok livet av over 200.000 mennesker.

31. mars skal det være en internasjonale giverkonferanse for Haiti, og president Prevals håp er at en på dette møtet kan få satt opp prioriteringer som gjør det mulig å få avholdt et valg så raskt som mulig.

Preval har gitt klart uttrykk for at han ikke stiller til gjenvalg, noe som betyr at en ny president må være valgt før 11. februar neste år hvis en skal unngå en midlertidig regjering.

Kommentarer til denne saken