Gå til sidens hovedinnhold

Halve Norge vil stemme blått

En ny meningsmåling viser at Høyre og Frp har vind i seilene og kan styre mot rent flertall på Stortinget.

Fremskrittspartiet går kraftig fram og troner nå øverst som det største partiet med en oppslutning på 27,7 prosent.

Det viser en fersk meningsmåling som Opinion har uført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Fremskrittspartiet går fram 1,6 prosentpoeng i forhold til målingen som ble tatt opp for en måned siden. På den annen side får Arbeiderpartiet en rekordsvak oppslutning på bare 25,3 prosent. Det er 1,7 prosentpoeng svakere enn Ap-tallet i aprilmålingen.

Frp-formann Siv Jensen er godt fornøyd med at Frp nå er 2,4 prosentpoeng større enn Ap.

– Denne målingen er veldig hyggelig for Frp. Slike tall gir oss god inspirasjon til den lange valgkampen fram til stortingsvalget neste år, sier Siv Jensen til ANB.

H/Frp-flertall?
Frp-formannen ser gode muligheter for en solid borgerlig valgseier og øyner i tillegg mulighet for at Høyre og Fremskrittspartiet kan få flertall sammen. Frp og Høyre går nemlig samlet sett fram 3 prosentpoeng og får en felles oppslutning på 45,5 prosent. Et valgresultat i tråd med Opinion-målingen vil gi Frp og Høyre 79 mandater på Stortinget. Disse to partiene er altså bare seks mandater unna å få flertall i nasjonalforsamlingen.

– Tendensen er at det blir selvforsterkende når vi klarer å fokusere på at Frp og Høyre sammen kan være et godt alternativ. Det er bare så synd at Høyre-leder Erna Solberg ikke er enig med oss i det budskapet. Jeg tror en slik konstellasjon ville gitt gode resultater. Vår invitasjon står ved lag, sier Siv Jensen.

Lekker til høyre
Valgforsker Frank Aarebrot sier at bakgrunnstallene i målingen viser en oppsiktsvekkende stor direkte velgerovergang til høyresiden fra Ap og SV. Hele 17 prosent av dem som oppgir at de stemte Ap ved stortingsvalget i 2005, sier nå de vil stemme Høyre eller Frp. Blant SV-velgerne er det flest som forsvinner til Frp.

– Dette er meget skummelt for det rødgrønne regjeringsprosjektet. Hvis ikke Ap og SV makter å snu velgerflukten til høyre, kan det bli et vesentlig bidrag til et maktskifte ved valget neste høst, sier Aarebrot. Han mener stortingsflertall for Høyre og Frp er innen rekkevidde.

Kommentarer til denne saken