Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten flykter fra barnevernet

180 barn rømte 759 ganger fra barnevernsinstitusjoner i Oslo.

(iOslo.no) Mer enn halvparten av barn i barnevern i Oslo rømmer, viser statistikken. 180 barn rømte til sammen 759 ganger i 2006. Friheten i Oslos barnevernsinstitusjoner fører til svært høy rømningsfare. I byen var 321 barn plassert i institusjoner i fjor. Av dem rømte mer enn halvparten, 180 barn, hele 759 ganger, viser tall Aftenposten har fått fra Barnevernvakten.

Det er jenter som er mest utsatt. Ifølge tallene rømte langt flere jenter enn gutter i fjor, og seksjonsleder ved Barnevernvakten, Espen Lilleberg mener dette i hovedsak er fordi jentene ofte har eldre venner som kan gi dem ly.

- Jenter er spesielt utsatt når de er på rømmen, for de utnyttes seksuelt i større grad enn guttene, sier Lilleberg til avisa.

Stoff byttes mot seksuelle handlinger
Disse barna begår ofte kriminelle handlinger, og mange av dem blir også avhengige av narkotika. Det er heller ikke uvanlig at stoff byttes mot seksuelle tjenester. Noen går på strøket mens de er plassert i institusjonene.

Mange av dem er gjengangere. En 15-åring rømte hele 26 ganger i løpet av fjoråret, og en 16 år gammel jente debuterte på heroin mens hun var på rømmen.

Grunnen er at bare et lite fåtall av barnevernsinstitusjonene er lukkede. Selv om barna er plassert under tvang skal institusjonene hovedsakelig være åpne.

- Må øke innsatsen
Ungdommene skal kunne venne seg til et normalt liv mens de vokser opp, få venner, ha fritidsaktiviteter, gå på skole. Dette er hovedmålet for omsorgen som tilbys. Da vil det være fare for rømninger, sier Lilleberg.

Ikke alle institusjonene jobber for å finne igjen ungdommene. Noen melder umiddelbart fra, andre lar det gå lang tid før de varsler Barnevernvakten. Det mener Lilleberg er et stort problem.

- Innsatsen må økes i alle ledd, både hos oss, hos politiet og på den enkelte institusjon, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien