Gå til sidens hovedinnhold

Hamas avviser Abbas-utspill

Hamas avviser president Mahmoud Abbas' utspill om å bli med i en samlingsregjering som anerkjenner Israel, men åpner for våpenhvileavtale i ti år.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa under sin tale i FN torsdag kveld at den nye regjeringen vil anerkjenne Israel. Han viste til brevene som ble utvekslet mellom de to avdøde lederne Yasser Arafat og Yitzhak Rabin i 1993, som inneholdt historiske og gjensidige løfter om anerkjennelse. Abbas hevdet også at en framtidig regjering vil forplikte seg til å innføre lov og orden, manglende disiplin og kaos.

Talsmann for Hamas’ gruppe i det palestinske parlamentet, Salah Al-Bardawil, avviser overfor Nettavisen Abbas' uttalelser.

- Brevene som ble utvekslet mellom avdøde Arafat og Rabin er mellom PLO og Israel. Alle vet at Hamas ikke er PLO. Det politiske programmet for den nye regjeringen skal basere seg på det arabiske initiativet for fred i 2002. Hamas kan ikke anerkjenne Israel, men vi anerkjenner realiteten i situasjonen i dag, sier Al-Bardawil til Nettavisen.

- Det blir ingen samlingsregjering dersom Hamas skal anerkjenne Israel, sier statsminister Ismail Haniyehs politiske rådgiver, Ahmed Yousef, til Associated Press.

Hamas åpner for en ti år lang våpenhvileavtale med Israel. forslag ble avvist av Israel.

- Forhandlingene skal fortsette
- Forhandlingene må være med PLO, og ikke med regjeringen, sier Al-Bardawil videre.

President Mahmoud Abbas, som tilhører Fatah-partiet, ble for to uker siden enig med Hamas om å danne en samlingsregjering slik at samarbeidet med omverdenen kan fortsette, men sist lørdag ble forhandlingene stanset.

- Forhandlingene skal forsette etter at president Abbas vender tilbake fra New York , sier Al-Bardawil til Nettavisen.

Salah Mohammed Al-Bardawil har fått tidligere avslag på en søknad om Schengen-visum fra Frankrike til å besøke Norge i mai.

Foreslår avstemning
Abbas sa i talen at han ber om en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, for å finne en løsning på flyktningproblemene, samt at Israel stanser sine angrep mot palestinerne og løslater de palestinske fangene.

- Hvis vi kommer frem til en endelig løsning med Israel, vil PLO gjennomføre en avstemning om Palestina kan godta denne eller ikke, sier Abbas.

israelske soldater
Sju israelske soldater ble fredag såret da en sprengladning eksploderte i byen Nablus på Vestbredden i følge israelske militære kilder.

En soldat fikk moderate skader, mens de seks andre ble lettere såret. Al-Aqsa-martyrenes brigader står bak angrepet, da israelske hæren gjennomførte en operasjon i byen. Al-Aqsa er tilknyttet Fatah-bevegelsen.

Israelske hæren har arrestert 12 personer. Torsdag tre palestinske tenåringer ble drept nord på Gazastripen. To personer er drept i forbindelse med israelske militæraksjoner sør i det palestinske området.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller