Gå til sidens hovedinnhold

Hamas raser mot toppmøtet

Den tidligere statministeren Ismail Haniyeh advarer mot utfallet av toppmøtet mellom Palestinas president og Israels statsminister.

Ismail Haniyeh tar avstand fra toppmøtet som han mener ikke vil gagne palestinerne.

- Israel og USA vil ikke gi palestinerne noe som helst. Vi vil ikke få landet vårt tilbake om ikke vi viser standhaftighet og motstand, sa Haniyeh søndag kveld.

Mandag møter palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert i den egyptiske byen Sharm El-Sheik. Både Egypts president Mubarak og Jordans kong Abbdulla skal være med.

Søndag ble det klart at Israel vil overføre om lag 350 millioner dollar av skatteinntektene på totalt 700 millioner dollar som er holdt tilbake etter at Hamas kom til makten i januar 2006.

Abbas har fjernet Haniyehs regjering og dannet en unntaksregjering i på Vestbredden.

- Alle vet at dette ikke er en legitim regjering. Nasjonalforsamligen må godkjenne den og regjeringen må tas i ed. President Abbas brutt tre paragrafer i grunnloven og ignorert nasjonalforsamlingen, sa Haniyeh.

Haniyeh sa også at Hamas har funnet svært viktig dokumenter i bygningen hvor den palestinske etterretningstjenesten holder til på Gaza.

- Vi har dokumenter som beviser at både etterretningstjenesten og sikkerhetsstyrkene som knyttes til Mohammad Dahlan fra Fatah har samlet informasjon om palestiniske motstandere for Israel og USA

Blant annet skal den tidligere palestinske presidenten Arafat og president Abbas ha blitt overvåket og avlyttet. Det skal også ha blitt funnet flere videoer av ministre og høytstående personer i lite heldige situasjoner. Disse videoene har blitt brukt av etterretningen til utpressing, mener Haniyeh.

Abbas har sparket to sikkerhetsledere etter at Hamas overtok kontroll over Gaza. Haniyeh krevde også en slutt på den 105 dager lange kidnappingen av BBC-journalist.

– Vi kan ikke la det fortsette, sa Haniyeh

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå