Gå til sidens hovedinnhold

Hamas utelukker våpenhvile

Den ytterliggående islamistgruppen Hamas utelukker en ny ensidig våpenhvile i angrepene mot Israel. Organisasjonen krevde søndag at Israel først må slutte å bruke vold mot sivile palestinere.

Hvis regjeringen i Jerusalem gir løfte om dette, kan Hamas tenke seg å begrense sin militære virksomhet til angrep mot israelske militære og jødiske bosettere. Uten en slikt løfte vil kampen bli ført videre med alle midler, het det i en Hamas-kunngjøring sent søndag kveld.

Truer med hard kamp
- Vi kan tenke oss nye samtaler med de palestinske myndighetene om en fortsatt motstand mot okkupasjonen der vi søker å unngå sivile tap. Men hvis fienden ikke godtar dette, vil kampen fortsette med alle midler, sa Hamas’ fremste talsmann Abdel Aziz al-Rantissi til nyhetsbyrået Reuters.

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie forsøkte søndag å få de siste brikkene på plass i en ny og utvidet regjering. Hans israelske motpart Ariel Sharon reiste samme dag til Moskva for å forsøke å forhindre at det såkalte veikartet for fred i Midtøsten blir omgjort til en bindende FN-resolusjonen.

Qurie villig til samtaler
Qurie sa tidligere i helgen at han er villig til å godta Sharons tilbud om fredssamtaler. Sharon har gjort det klart at Israel er beredt til å forhandle om fred så snart Qurie har befestet sin stilling og selv er rede til slike forhandlinger.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin