Gå til sidens hovedinnhold

Hamas venter på invitasjon fra Norge

Sør-Afrika trykker Hamas-regjeringen til sitt bryst, men den palestinske statsministeren Haniyeh venter fortsatt på invitasjon fra Norge.

Torsdag fikk den palestinske statsministeren fra Hamas invitasjon til Sør-Afrika da sikkerhetministeren, Ronnie Kasrils, besøkte Gazastripen.

- Vi støtter dere og står ved deres side, var sørafrikanerens budskap til den palestinske samlingsregjeringen.

- Vi gleder oss til at du kan lede en delegasjon til Sør-Afrika, sa Kasrils i en felles pressekonferanse med den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh.

Haniyeh takket ja til invitasjonen. Israelske myndigheter kritiserer Sør-Afrikas bestemmelse om å invitere Haniyeh.

- Dette gir legitimitet og anerkjennelse til den ekstreme og alt annet enn reformerte ledelsen i Hamas, sa talsmannen Mark Regev i det israelske utenriksdepartementet.

Men talsmannen for den palistinske statsministeren, Gahzi Hamad, avviser overfor Nettavisen nyheten om at den norske regjeringen har invitert Haniyeh til å besøke Norge.

- Sør-Afrika og flere arabiske og muslimske staten har invitert han. Også Sveits' regjering sier velkommen til et uformelt besøk av Haniyeh, men det er ikke riktig at vi har fått invitasjon fra Norge. Vi håper at Europa og Norge, som var det første landet som godkjente den nye palestinske samlingsregjeringen, gjør som Sør-Afrika.

Den palestinske statsministeren, som i går møtte 15 medlemmer av det europeiske parlamentet, fikk støtte for den nye samlingsregjeringen. Haniyeh planlegger en rundreise i Europa, men EU og Schengen-landene avviste i forige uke å gi visum. Planen er at Haniyeh skal delta på en konferanse om palestinske flyktninger i eksil som skal være i Nederland til helgen, sier Gahzi Hamad til Nettavisen på telefon fra Gaza.

Haniyehs talsmann sier at den palestinske statsministeren Haniyeh nå planlegger å besøke Malaysia, Indonesia, Sør-Afrika og Tyrkia.

Etter det Nettavisen kjenner til, ønsker ikke den norske regjeringen å invitere den palestinske statsministeren, eller andre ministere som er tilknyttet Hamas, til Norge nå. Norges forhold til Hamas er en belastning i forholdet til USA og Israel. Palestinerne hopper at vesten opphever boikotten mot de palestinske selvstyremyndighetene som ble innført da Hamas vant valget i januar 2006.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis