Gå til sidens hovedinnhold

Hamas vil forhandle

Hamas åpner for en langvarig våpenhvileavtale med Israel, forteller den palestinske bevegelsens talsmann til TV 2 Nettavisen.

- Hamas politiske program er at vi kan få i stand en langvarig våpenhvileavtale om Israel trekker seg tilbake til grensen som gjaldt før juni 1967, og aksepterer en palestinsk stat som inkluderer Gazastripen og Vestbredden med Øst-Jerusalem som hovedstad. Dette er Hamas’ initiativ overfor Israel, sier Hamas’ talsmann, Sami Abu Zohry, til TV 2 Nettavisen.

For første gang skal det islamistiske palestinske partiet delta ved parlamentsvalg i de palestinske selvstyreområdene på Gazastripen og Vestbredden. Også palestinere i det israelskstyrte Øst-Jerusalem deltar i valget.

Signalene fra Hamas spriker. En av Hamas-lederen i Gaza, Ismael Haneia, sa til TV-stasjonen Al-Arabiya tirsdag at Hamas ønsker å forhandle. I et intervju på Al-Jazeera torsdag, modifiserte han uttalelsen, og hevdet at at Hamas ikke vil forhandle med Israel «i dagens situasjon». Det er uklart hva slags betingelser han mener må være oppfylt før Hamas ønsker å innlede forhandlinger.

Utfordrer Fatah
Hamas er en sterk utfordrer til regjeringspartiet Fatah. Partiet er svært kontroversielt i Vesten, fordi dets militante fløy har gjennomført en rekke selvmordsangrep og andre terroraksjoner mot israelske sivile. USA og EU har bevegelsen på sine lister over kjente terrororganisasjoner, men mange vestlige diplomater har allerede opprettet kontakt med Hamas. Nå ligger Hamas an til å kunne komme i regjering etter det palestinske parlamentsvalget.

Det er ti år siden forrige parlamentsvalg i de palestinske selvstyreområdene. Den gang boikottet Hamas valget på grunn av motstand mot Oslo-avtalen, men nå seiler partiet opp som utfordrer til det regjerende Fatah-partiet.

Avviser Oslo
Etter planen skal valget til palestinsk nasjonalforsamling gjennomføres 25. januar. Palestinernes president Mahmoud Abbas sa for noen dager siden i et intervju med Al-Jazeera at Oslo-avtalen vil være en plattform for den nye palestinske regjeringen uansett om Fatah eller Hamas vinner. Talsmann for Hamas, Sami Abu Zohry, aviser dette i intervjuet med TV 2 Nettavisen.

- Dette må stå for Abbas’ egen regning. Oslo-avtalen er død, og det er den israelske okkupasjonshæren og statsminister Ariel Sharon som drepte den. Hvordan kan Abbas be oss følge Oslo-avtalen, når Sharon selv ikke følger «Veikartet for fred»?

- Det står ikke noe i palestinsk lov eller i valglovene som gjør at vi er nødt til å følge Oslo-avtalen om vi vinner valget og kommer inn i nasjonalforsamlingen. Valget har ingen ting med Oslo-avtalen å gjøre, sier Abu Zohry til TV 2 Nettavisen.

Meningsmålinger viser at Hamas er en meget sterk konkurrent til Fatah.

Mot korrupsjon
- Vår politiske program er veldig klart. Det dreier seg om politisk fornyelse og reform. Vi får støtte fra mange fordi vi ikke har korrupsjon i vår organisasjon. Vi vil oppfylle palestinernes drøm og reformere de palestinske områdene, sier Abu Zohry.

- Særlig vil vi reformere den palestinske selvstyremyndigheten og hindre misbruk av midler fra vestlige og arabiske land.

Abu Zohry legger vekt på Hamas' humanitære innsats i de palestinske områdene og kampen mot den israelske okkupasjonen som forklaring på hvorfor bevegelsen er så populær.

- Men USA og de europeiske landene har truet med å stanse overføringene av penger og bistandsmidler til de palestinske selvstyremyndighetene dersom Hamas vinner valget?

- Det er ikke alle europeiske land som har sagt dette. Vi har informert flere europeiske land om vårt politiske program etter valget. Etter at Hamas vant stort i fjorårets kommunevalg ble vi kontaktet av en rekke vestlige regjeringer og organisasjoner. Vi hadde møter med en rekke diplomater fra europeiske land, og fikk bistandsmidler til å drive sosiale tjenester blant palestinerne. Jeg tror ikke donorene vil stanse sine overføringer, sier Sami Abu Zohry.


Norsk boikott
- Har dere kontakt med norske myndigheter?

- Ingen kommentar.

- Hvorfor?

- Vi ønsker alle kontakter med den norske regjeringen velkommen, men vårt problem er den israelske okkupasjonen. Norge stod bak Oslo-avtalen, og etter nærmere 13 år med avtalen fortsetter likevel okkupasjonen.

- Hamas har likevel ikke noe problem med Norge eller andre vestlige land. Den norske regjeringen vet at de må ha kontakt med Hamas hvis de vil fortsette å spille en rolle i Midtøsten. Jeg ønsker likevel at de får en mer balansert mening om konflikten, og fordømmer den israelske okkupasjonen.

- Det var en stor diskusjon i Norge om det er riktig av landet å kjøpe israelske varer. Hva synes dere om dette?

- Vi fikk med oss dette fra arabiske medier. Vi ber arabiske land boikotte Israel, men kan ikke be Norge om dette som et vestlig land, sier Abu Zohry.

- Vinnersjanser
Mushir al-Masri fra Gazastripen, en av Hamas’ kandidater i parlamentsvalget, sier til TV 2 Nettavisen at Hamas har store muligheter til å vinne en tredjedel av de 132 plassene i det palestinske parlamentet.

- Hamas liste består av 59 kandidater, og vi støtter ti uavhengige kandidater. Jeg tror at vi får mye støtte fordi vi har nærmere kontakt med folk og hjelper dem. I tillegg har israelske styrker drept flere toppledere i Hamas, som Sheik Ahmmed Yasin, og disse attentatene har skapt sympati for bevegelsen, sier Al-Masri til Nettavisen.

Torsdag stengte israelsk politi kontoret til Hamas i Jerusalem, melder Reuters.

Les intervju med lederen for det konkurrerende partiet Fatahs valgkamp på TV 2 Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken