Gå til sidens hovedinnhold

Hamas vurderer ti års våpenhvile

Den ytterliggående palestinske gruppen Hamas er villig til å vurdere en ti år lang våpenhvile dersom Israel trekker seg tilbake fra okkuperte områder.

- Hamas er kommet til at det blir vanskelig å befri disse områdene med militære midler, sa Abdel-Aziz al-Rantissi til nyhetsbyrået Reuters sent søndag kveld. Gruppen kan derfor tenke seg å gå inn for en gradvis overgang til palestinsk styre, framholdt han.

- Vi kan godta en egen stat på Vestbredden, medregnet Jerusalem, og i Gaza-stripen. Vi foreslår en ti år lang våpenhvile som motytelse for israelsk tilbaketrekking og etableringen av en stat, sa Rantissi på telefon fra sitt skjulested i Gaza-området.

Arafat
Uttalelsene er ifølge diplomater i Midtøsten et nytt tegn på at Hamas nå har slått inn på en mer moderat linje, og forsøker å tilnærme seg den palestinske presidenten Yasser Arafat og hans selvstyremyndigheter. Men Israel ser på alle utspill fra Hamas med den ytterste mistro.

Snakket om våpenhvile er bare et røykteppe som skal skjule forberedelser til nye terroraksjoner, sier israelske tjenestemenn. De tilføyer at det er fullstendig umulig for landet å trekke seg tilbake til grensene fra før seksdagerskrigen i Midtøsten i 1967.

Hamas’ åndelige leder sjeik Ahmed Yassin sa nylig at gruppen kan godta en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza-stripen, men lovet ingen konkrete motytelser. Rantissi, som er politisk rådgiver for Yassin, sa søndag at en våpenhvile kan vare "i ti år, men ikke lenger".

Drept
To palestinske aktivister ble lørdag skutt og drept av israelske soldater nær det såkalte sikkerhetsgjerdet som skiller Israel fra Gaza-stripen. Israelske militærtalsmenn sa funn på stedet tydet på at de to forberedte et angrep mot kibbutzen Nahal Oz.

- Soldatene åpnet ild mot de to palestinerne da de var mindre enn 200 meter fra en forbudt sone. I nærheten av de drepte ble det funnet kikkerter, noe som tyder på at de overvåket militære bevegelser som ledd i forberedelsene til et angrep, sa en av talsmennene.

Ifølge en rapport fra palestinske undervisningsmyndigheter er 646 palestinske studenter og lærere drept, 4.324 skadd og 1.232 arrestert siden oppstanden som kalles intifadaen brøt ut i september 2000. Det samlede dødstallet ligger på over 3.700, sier palestinerne.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler