Gå til sidens hovedinnhold

- Han beskytter narkobaronene!

Storparten av heroinen på norske gater er fra Afganistan. Nå beskyldes presidenten for å støtte eksporten.

Til tross for at USA og Europa bruker flere milliarder kroner på å bekjempe opiumdyrkingen i Afganistan, har verdens største produsent av råstoffet til Heroin aldri eksportert så mye narkotika som de gjør nå.

Thomas Schweich var USAs koordinator for arbeidet med å bekjempe narkotika i Afganistan intill juni i år. Han mener president Hamid Karzai må ta mye av skylden.

Han sier presidenten motarbeider arbeidet med å få kontroll på narkotikaproblemet, og at han gjør det for å sikre makt og gjenvalg i 2009.

(Saken fortsetter under bildet)

Kynisk spill
I en artikkel i New York Times beskriver Schweich hvordan den afganske presidenten i 2007 satte vestlige makter opp mot hverandre for å kunne beholde inntektene og makt gjennom å holde sin beskyttende hånd over en del av narkotikaproduksjonen i landet:

- Karzai spilte alle opp mot hverandre. USA brukte flere milliarder dollar på å utvikle infrastruktur, USA og de allierte bekjempet Taliban og Karzais venner kunne bli stadig rikere på narkohandelen. Samtidig kunne han skylde på vesten for alle problemer, og i 2009 kan han bli valgt for en ny periode.

Schweich har også beskylt den afganske presidenten for å tillate korrupsjon og at presidenten aktivt har jobbet mot rettslig forfølgelse av afganere som har vært sentrale innen landets narkotikaproduksjon og -smugling.

- Poppy-dyrkingen (valmuedyrkingen, red.anm.) er nå på rundt 200.000 mål. Det er den største narkoavlingen i historien, sier Schweich til BBC.

(Saken fortsetter under bildet)

Avviser beskyldninger
Men til tross for at tallenes tale rundt produksjon av narkotika i Afganistan bare peker oppover, hevder Karzai at han og hans regjering har gjort alt som står i deres makt for å bekjempe problemet.

- Ingen har gjort det så bra som oss de siste syv årene i anti-narkotikaarbeidet, sier Karzai til reportere.

Ifølge ham selv har afganske myndigheter gjort slutt på eller sterkt redusert produksjonen av narkotika i mer enn halvparten av landets provinser.

- At produksjonen har blitt konsentrert i fem eller seks provinser forandrer ikke det faktum at Afganistan har et massivt opiumproblem, sier Schweich til BBC.