Stortingsrepresentant og lagtingspresident Inge Lønning (H) mener helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) blander rollene når han står fram i media med sin historie om hvordan «Snåsamannen» kurerte Hanssens sønn for kolikk.

- Det skaper lett en rolleforveksling her mellom privatpersonen Hanssen og hans familiesituasjon, og rollen som landets helseminister på den andre siden.

Les også - Snåsamannen kurerte sønnen min

- Nær reklame
Lønning mener feilkoblingen ligger der, og at den kan være med å legitimisere healing og andre alternative behandlingsmetoder.

- Snåsamannen er redelig og har aldri drevet reklame for sin egen hjelpevirksomhet. Men det er et paradoks her at Snåsamannen har bedt om å få være i fred og ikke lenger vil eller kan ta imot den flommen av henvendelser han har fått den siste tiden.

Lønning mener at forventningene dermed finner andre kanaler.

- Det har selvfølgelig ikke vært Hanssens mening, men utspillet ligger farlig nær å reklamere for andre etablissementer.

Kolikk
Det var tilbake i 1997 at Bjarne Håkon Hanssen tok kontakt med den nå svært berømte Snåsamannen. Hanssen og hans daværende kone hadde fått sitt tredje barn, en sønn ved navn Håkon, som slet med magesmerter.

Helseministeren var den gang fylkesordfører i Nord-Trøndelag og skulle stille som Aps førstekandidat ved valget kommende høst. Etter to måneder med sønnens gråt følte Hanssen at han ikke lenger hadde noe valg og måtte ty til metoder han i utgangspunktet var skeptisk til, forteller han til VG.

- Jeg var da grunnleggende skeptisk, men en desperat person som ringte for å få hjelp, forteller Hanssen som følte han hadde forsøkt alt.

- Ble kurert
To ganger i løpet av få dager ringte Hanssen Gjerstad, og begge gangene skal sønnen ha blitt raskt bedre.

- Håkon nærmet seg jo alderen der kolikk ofte går over, men både jeg og Rigmor (daværende kone, red.anm.) følte den gangen at han ble kurert av Snåsakaillen. At det var nøyaktig det samme som forløp to ganger forsterker dette inntrykket, sier Hanssen.

LES: - Snåsamannen kurerte sønnen min

Takknemlig
Etter at boken om Snåsamannen nådde hyllene i fjor høst har det tatt av rundt mannen som har kurert alt fra dansekjendiser til idrettsstjerner og helt vanlige folk. Etterspørselen etter hjelp har vært så stor at Joralf Gjerstad i julen ba folk om å respektere at han er en eldre mann og nå ønsker å trekke seg tilbake.

VG har også snakket med Snåsamannen, som er sier han er dypt takknemlig for helseministerens støtteerklæring.

- Det lille intervjuet med Snåsamannen viser hvor lett forvekslingen inntreffer. Også Snåsamannen legger vekt på at det er helseministeren som forteller dette, og tolker dette som helseministerens uttalelser.

Privatliv
- Hanssen var ikke helseminister da dette skjedde, og det var dermed ikke i egenskap som helseminister, med ansvar for det tyngste faglige feltet, at Hanssen forteller dette. Men det viser at her legger han seg farlig åpen for feilkoblinger, sier Lønning.

Om selve historien sier Lønning at det ikke er annet å si enn at det er fint at folk opplever at de får hjelp.

- Også helseministere og toppolitikere har et privatliv, men det er en fordel for alle at de lar det forbli privat.

- Jeg mener absolutt at det hadde vært klokt å la dette forbli innenfor privatlivets sfære.

- Ikke i dag
Nettavisen tar kontakt med helseministeren på Stortinget.

- Er du riktig sitert i dagens VG?

- Ja, det er jeg, bekrefter Hanssen overfor Nettavisen.

- Hvorfor står du frem med denne historien nå?

- Jeg skal besvare spørsmål om dette, men ikke i dag. I dag uttaler jeg meg kun om tiltakspakken, svarer Bjarne Håkon Hanssen bestemt.