Gå til sidens hovedinnhold

Han ble sparket etter ti minutter i jobben

Sport

Er dette verdens hardeste yrke?

Tirsdag kom nyheten om at Manchester United skotske manager David Moyes hadde fått fyken etter bare 11 måneder i jobben.

Selv om han var håndplukket av legenden Alex Ferguson, var det ikke nok til å redde jobben etter en begredelig 2013-2014 sesong for storklubben.

Tålmodighet er ikke en dyd i fotballverden og i 2011/2012-sesongen satt en fotballmanager i England i gjennomsnitt kun ett år og fire måneder i jobben.

At det statistisk sett ikke lønner seg å bytte ut treneren i det lange løp når det butter i mot, ser det ikke ut til at fotballverden har fått med seg (sjekk også ut boken «Soccernomics» for mer festlig statistikk om verdens favorittidrett). På den annen side har ikke sunn fornuft vært noe man har kunne koble til fotball siden Drillo tvang landslaget til å trene i svarte søppelsekker før verdensmesterskapet i USA i 1994.

Men i et spill der det som oftest er følelser som styrer, kan det fort gå hardt utover de involverte. Tidligere har Side3 vist frem noen av fotballhistoriens mest kjente bajaser, og nå tar vi for oss noen av historiens mest kjente avskjeder.

For når det stormer som verst rundt en klubb er det som oftest én mann som må ta imot all dritten fra fans, media og spillere - nemlig treneren. Mannen med hatten ender som oftest opp som syndebukk, men er ironisk nok ofte siste person som får beskjed om avgjørelsen.

Her er ni utrolig oppsigelser fra fotballverden.

Sparket på bursdagen

Hvem: Trevor Francis

Klubb: Crystal Palace

Det å få sparken er aldri noe hyggelig, men å få sparken på sin egen fødselsdag må være ekstra utrivelig.

Det var nettopp dette Trevor Francis manageren til Crystal Palace opplevde i 2003 etter en rekke dårlige resultater.

Francis skal blitt sjokkert da daværende Palace-eier ga han den dårlige nyheten.

- Trevor Francis tok ikke nyheten spesielt godt. Han ble helt stille, før han plutselig ytret: «Men det er jo bursdagen min». Det ante ikke jeg, men hva kunne jeg si? Jeg sa derfor bare «gratulerer med dagen» og ga han avskjedspapirene, har Simon fortalt i et intervju med fotballmagasinet FourFourTwo.

Mistet jobben i pausen

Hvem: Martin Jol

Klubb: Tottenham

Tottenhams styreformann Daniel Levy er kjent for å være en knallhard forretningsmann og det virker ikke som om han har mye sympati i fotballverden heller.

I 2007 så Levy ingen annen utvei enn å gi daværende Tottenham-manager Martin Jol fyken. Ryktet hadde svirret lenge og avgjørelsen om avskjeden ble tatt i styrerommet før Tottenham møtte Getafe i UEFA Cupen. Men ettersom Tottenham-styret ikke ville at laget skulle miste fokus, valgte de å holde tett om sparkingen til etter kampen.

Uheldigvis for laget fra Nord-London hadde pressen fått nyss om sparkingen og rullet ut nyheten samtidig som kampen pågikk. Jol selv skal visstnok ha fått nyheten på en tekstmelding fra nevøen som lurte på om ryktet om avskjeden stemte.

Det gjorde det.

Ekstraarbeid

Hvem: Iffy Onuora

Klubb: Etopiske landslaget

Huddersfield - og Gillingham-legenden Iffy Onuora tok den noe utradisjonelle jobben som etiopisk landslagssjef i 2010.

Til tross for noen gode resultater fikk den tidligere spissen fyken kun ti måneder etter ansettelsen. Visstnok skyldtes ikke sparkingen dårlige resultater, men det at Onuora hadde klaget over å måtte jage vekk en flokk med kuer (!) før landslaget skulle gjennomføre treninger.

Det etiopiske fotballforbundet mente landslagstreneren hadde bragt Etiopia i vanry med slike påstander og rev Onuras kontrakt i to.

I forbindelse med avskjeden uttalte en pressetalsmann for forbundet at «han visste ikke om eneste fotballbane landslaget trente på hvor du kunne finne kuer».

Nei, men da så.

Hadde managerjobb - i 10 minutter

Hvem: Leroy Rosenior

Klubb: TorquayUnited

Om noen har verdensrekord i det å holde en jobb i kortest mulig tid, tror vi muligens den æren tilfaller Leroy Rosenior.

Der de fleste manager i hvert fall får dager, måneder eller år på å vise hva de er gode for, fikk Rosenior hele ti minutter for den britiske klubben Torquay United.

For en gangs skyld var det ikke svake resultater som skyldtes avskjeden.

Ti minutter etter at Rosenior hadde blitt presentert for et samlet pressekorps som klubbens nye manager, ringte klubbens styreformann Bateson Rosenior og ga han fyken.

Grunnen?

Bateson hadde solgt 51 prosent av aksjene til et konsortium som heller ville ha Paul Buckle som manager.

Fikk fyken på direkten

Hvem: Gus Poyet

Klubb: Brighton and Hove Albion

For øyeblikket er han manager for nedrykkstruede Sunderland, men en gang i tiden var Chelsea-legenden Gus Poyet manager for kystklubben Brighton and Hove Albion.

Etter tre og et halvt år i klubben, der Poyet tok Brighton opp fra Leauge One og til kvalifiseringsplass i Championship, mente styret i fotballklubben at nok var nok. 23. juni 2013 slapp Brighton en pressemelding som opplyste at Poyets kontrakt var terminert med umiddelbar virkning.

HTML EMBED

Eneste problemet var at ingen i Brighton hadde tatt seg bryet med å opplyse Poyet om avskjeden. Manager fikk utrolig nok beskjeden av produksjonteamet i BBC under kampen mellom Nigeria og Spania i Confederations Cup, hvor han var invitert til studio som ekspertkommentator. Hele pausen handlet selvfølgelig minimalt om kampen og maksimalt om Poyet.

Snakk om scoop!

Ikke alene

Hvem: Saban Yildirim

Klubb: Sakaryaspor

Om det er noen trøst for Gus Poyet, så er det at han ikke er alene. Den tyrkiske treneren Saban Yildirim led en lignende skjebne da han deltok i et direktesendt TV-program.

Under TV-programmet ringte en av klubbens styremedlemmer inn og ga Yldirim sparken på direkten.

Nå snakker ikke vi tyrkisk, men ifølge oversettelser skal styreformannen Cihan Yildrian fortalt at «Saban har ydmyket klubben og må fjernes».

Yildirims responderte slik på den ydmykende avskjeden.

- De kunne ha fortalt meg dette før, eventuelt etter, programmet. Det er veldig synd.

HTML EMBED

Ufortjent

Hvem: Vincente Del Bosque

Klubb: Real Madrid

Storklubben Real Madrid er kjent for å skifte trener oftere enn spillerne deres skifter fotballsokker, en politikk man ikke alltid forstår.

I løpet av fire år hadde Vincente Del Bosque ledet det spanske hovedstadslaget gjennom deres mestvinnende periode i moderne historie. To Champions Leauge-gull, to seriemesterskap, et spansk supercup-gull, et gull i UEFAs supercup og et gull i VM for klubblag i 2002 var resultatet med Del Bosque bak roret.

Men dagen etter at den suksessrike treneren hadde sikret klubben sitt 29. seriemesterskap i 2003, fikk han den overraskende nyheten om at klubben ikke ville fornye kontrakten hans.

De fire neste årene skiftet Real Madrid trener syv ganger og tok ikke et nytt seriegull før i 2007. Del Bosque på sin side fikk siste stikk da han tok over det spanske landslaget i 2008, som siden han siden har vunnet både VM og EM med.

44 dager

Hvem: Brian Clough

Klubb: Leeds United

Om det ikke er den korteste ansettelsesperioden, er det i hvert fall britisk fotball mest kjente og omtalte jobbrelaterte episode.

På 70-tallet var Leeds United det store laget i England og Brian Clough var «The Special one». Etter å ha imponert alle med å ha ført Derby County fra lavere divisjoner til deres første seriegull i 1972 , var Clough et naturlig valg da toppjobben i Leeds ble ledig i 1974.

Clough ble ansatt, men var en upopulær mann i Yorkshire lenge før han kom inn døren på Ellen Road. Den genierklærte briten hadde nemlig ofte offentlig kritisert både Leeds, klubbens spillere og deres tidligere manager Don Reevie for lagets spillestil, som Clough omtalte som «skitten» og «juks».

Leeds-spillerne hatet Clough og Clough hatet dem. 44 dager senere var det over og «Old Big 'Ead» måtte pakke sammen kontoret.

Clough tok senere over Nottingham Forrest og førte dem til to triumfer i Europa.

Fiksjonsfilmen «The Damned United» anbefales for dem som vil få en spillefilms perspektiv på hendelsesforløpet.

Lommetyv

Hvem: Josip «Jozo» Gaspar

Klubb: NKPrecko Zagbeb

Om du trodde galskapen var over, avslutter vi denne artikkelen med en kroatisk godbit.

Josip «Jozo» Gaspar var tidligere stjernespiller for den kroatiske toppklubben Dinamo Zagreb. Etter fotballskoene ble lagt på hylla fikk han jobben som trener for den kroatiske klubben NK Precko Zagreb. I april 2013 var dog trenereventyret over for den tidligere profilen.

Grunnen til oppsigelsen skal stamme av at Gaspar innrømmet å ha stjålet et kredittkort fra en av spillerne på fotballaget Sparta Elektra. Elektra og NK Precko deler visstnok treningsanlegg, og treneren skal ha utnyttet dette med å stjele en lommebok.

Historien blir ikke mindre prekær da det viser seg at Gaspar benyttet kortet for å kjøpe ti flasker med Jägermeister. Tyveriet ble avslørt da treneren ble grådig og forsøkte å kjøpe mer av den tyske aperitiffen dagen etter.

Kortet var nemlig blitt meldt stjålet i mellomtiden og politiet arresterte treneren på flekken.

Ikke lenge etter nyheten sprakk, fikk Gaspar sparken.

(Kilder: FourFourTwo, BBC Sport, The Guardian, Bleacher Report, ESPN, Wikipedia, Unibet, Back Page Football, The Telegraph, Who Eat All The Pies, Independent, NESN)

Kommentarer til denne saken