Gå til sidens hovedinnhold

- Han burde aldri ha vært ute

Harald Nesvik (Frp) og et tidligere voldsoffer raser over at en drapsmann fikk permisjon fra Dikemark.

En 22 år gammel mann har innrømmet overfor politiet at han kuttet strupen på en 78 år gammel mann i fjor sommer. 22-åringen var psykotisk under drapet og ble dermed overført til sikringsavdelingen på Dikemark sykehus.

Les også:
Tikkende bombe fikk gå fritt

Sikkerhetsavdelingen ved Dikemark sykehus mente at gjerningsmannen ikke lenger var psykotisk eller til fare for andre. Dermed fikk han permisjon fra sykehuset og fikk gå fritt rundt alene i Oslo.

Derimot blir det slått fast i en dom fra Oslo tingrett onsdag at mannen fortsatt utgjør en fare for samfunnet. Oslo tingrett slår fast at det er: «nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil kunne begå en slik alvorlig forbrytelse».

- Samfunnet må beskyttes
- Jeg reagerer veldig sterkt på dette fordi det er åpenbart at det er to miljøer som er uenige. Retten mener at han faktisk kan være farlig. I sånne situasjoner må vi finne løsninger slik at samfunnet får beskyttelse fra personer som kan være farlige, sier Harald Nesvik (Frp), leder i Helse- og omsorgskomiteen, til Nettavisen.

Nesvik raser over at mannen har fått permisjon fra Dikemark.

- Det er åpenbart at han ikke burde ha blitt sluppet ut. Jeg som samfunnsborger reagerer på dette. Det har vært altfor mange slike hendelser, sier han og henviser til blant annet trikkedrapet på Bislett i 2004.

Sjokkert knivoffer
Turid Thoresen ble knivstukket i hjertet av en psykiatrisk pasient på en trikk på Bislett i Oslo i 2004. Hun er sjokkert over at Dikemark har gitt 22-åringen permisjon så kort tid etter det bestialske drapet på 78-åringen.

- Det viser seg gang på gang at det er mye av dette i samfunnet. Det er jo systemet i Norge det er noe galt med når de er villige til å slippe løs gale mennesker. Hvis rettspsykiaterne mener at de er så syke at de skal slippe fengsel, så må de jo få behandling, sier Thoresen til Nettavisen.

Hun kjenner ikke denne konkrete saken, men reagerer på at Dikemark har gitt mannen permisjon når retten fastslår at det er fare for gjentakelse.

- Er de så fantastisk flinke på Dikemark at pasientene blir friske så fort? Kan de garantere dette? Jeg var heldig som overlevde, sier hun.

Les også: Går fritt etter trikkedrapet
Les også: Dømt til psykiatrisk behandling

Nesvik sier at det er en vanskelig sak fordi det balanserer mellom to fagmiljøer. Nå vil han ta kontakt med de gjeldende statsrådene.

- Nå er det på tide at helseminister Sylvia Brustad og justisminister Knut Storberget setter seg ned i samme rom, sammen med sine fagfolk, og finner en løsning, slik at samfunnet får den beskyttelsen som et samfunn skal ha, sier Nesvik.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis