Gå til sidens hovedinnhold

- Han døde som en glad hval

Keiko døde som en glad og fornøyd hval, ifølge Free Willy-Keiko Foundation. Snart kan kjendishvalens fans besøke minnesmerket hans.

- Han døde som en glad hval, og en hval som var tilfreds med det han hadde rundt seg. Men samtidig er det klart at Keiko var en ensom hval. Han levde et liv alene.

Det sier Frank Håvik - Free Willy-Keiko-Foundations representant i Norge.

Lungebetennelse
Uventet ble kjendishvalen syk, og etter bare to og et halvt døgn var det hele over. Lungebetennelsen tok knekken på ham.

- Dagen Keiko døde, var veldig tøff, og det ble lite eller ingen søvn de neste dagene. Vi fikk ikke roet oss før vi hadde lagt ham til ro natt til mandag, sier Håvik til TV 2 Nettavisen.

I stillhet, og i nærmest full storm, ble Keiko gravlagt i Taknesbukta i Halsa kommune. Gravstedet ligger bare 40 meter fra stedet der hvalen døde.

- For oss var det viktig å unngå oppmerksomhet. Heldigvis var det ingen medier til stede. Vi ønsket at begravelsen skulle skje i stillhet, uten noen form for seremoni. Han er tross alt et dyr. Det eneste seremonielle vi foretok oss, var at vi tente et lys for ham da vi kom inn igjen, forteller Håvik.

- Millioner sørger
Han legger ikke skjul på at det er trist at Keiko er død.

- Jeg har jobbet med Keiko siden han kom til Norge for et og et halvt år siden, og når du jobber med et dyr over så lang tid, blir du knyttet. Det er klart at du da blir personlig påvirket ved dyrets død, sier Håvik til TV 2 Nettavisen.

Mennesker verden over sørger over tapet av kjendishvalen. Flere millioner mennesker ifølge Free Willy-Keiko-Foundation.

- Mange millioner mennesker rundt om i verden synes dette er leit. Siden Keiko var med i Free Willy-filmene for ti år siden, har veldig mange engasjert seg for ham. Han ble et symbol for mange, et symbol for frihet, sier Håvik.

Får minnesmerke
For å hedre Keiko, og for at folk skal kunne huske ham, vil det nå bli satt opp et minnesmerke der spekkhoggeren er gravlagt.

- Det synes vi vil være en fin måte å få avslutte sirkelen på, å få et minnesmerke som folk kan komme for å se, en stein hvor det står navnet hans på. Vi er i løpende dialog med Halsa kommune om dette, og det vil komme, sier Håvik fornøyd.

Ble aldri "fri"
De klarte aldri å få ham ut i det ville livet på havet, som i Free Willy-filmene. Keiko valgte i stedet å bli i nærheten av mennesker - i Norge.

- Keiko var en gammel hval. Han er den eldste hannspekkhoggeren som har levd under menneskelig observasjon. Nå har han fått fred, og det synes vi er bra, avslutter Håvik.

Keiko ble 27 år gammel

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin