Gå til sidens hovedinnhold

Han er beviset på at «alt» er mulig

Les den utrolige historien om legenden Antonio Rodrigo Nogueira.

Antonio Rodrigo Nogueira er en av de største legendene innen den stadig mer populære kampsporten mixed martial arts.

37-åringen nærmer seg trolig slutten av sin karriere og før fredagens UFC-møte med Roy Nelson er det egentlig lite han trenger å bevise.

Han har allerede vist verden hvor langt det er mulig å tøye strikken for å nå toppen, til tross for at hindringene har vært større enn de fleste kan tåle.

Påkjørt av lastebil
Det var nemlig lite som tydet på at Big Nog skulle få muligheten til å bli en anerkjent idrettsutøver da han som 10-åring ble påkjørt av en lastebil og havnet i koma.

Legene opererte ut et ribbein og en del av leveren til guttungen, som ble liggende på sykehus i elleve måneder. I dag er et stort arr på ryggen hans det eneste som minner oss på at det ikke er noen selvfølge at 37-åringen skulle bli en stor idrettsutøver, eller i det hele tatt leve et normalt liv.

Kanskje er det slik for Nogueira, at han ikke har så mye frykt, etter å ha overlevd en slik ulykke i ung alder. Stilen hans som fighter tyder i alle fall på det.

I desember 2011 nådde Nogueria forsiden av flere norske nettaviser. Brasilianeren hadde tapt for amerikanske Frank Mir. Ikke bare hadde han tapt, men han hadde også brukket armen.

«Her brekker Mir armen på erkerivalen» var én av overskriftene. Det så rått og brutalt ut, men Nogueira hadde selv valget. Han kunne klappet ut og gitt seg før armen røk, slik 99 prosent av profesjonelle fightere gjør, men det var noe som hindret ham i det - stoltheten.

Brasilianere med høy gradering i jiu-jitsu har ofte en stolthet som er større enn hva som er godt for dem. Da Frank Mir satt sin kimura, lot Nogueira armen ryke i stedet for å overgi seg. Dumt? Ja, men det er da også noe fascinerende med det hele.

- Det er en avgjørelse man tar under kampen. Jeg tenkte bare på å vinne og å komme meg ut av hans submission, sa Nogueira da han ble spurt om han angret på at han ikke klappet ut.

Big Nog in Japan
Det var under den japanske organisasjonen Pride at Nogueira først gjorde seg bemerket. I 2001 vant han også tungvektstittelen etter å ha beseiret Heath Herring.

Én av utfordrerne den gangen het Bob Sapp. I dag regnes han bare som en klovn, som reiser rundt, legger seg ned i første runde, før han henter betalingen sin. Men den gangen var amerikaneren regnet som en stor trussel.

Med sine 160 kilo var Sapp en fryktet motstander, noe Nogueira fikk føle på kroppen i Tokyo den 28. august 2002.

Brasilianeren ble kastet opp og ned og så ikke ut til å ha en sjanse mot den langt større amerikaneren. Noen minutter ut i andre runde begynte imidlertid kreftene å ta slutt for Sapp, og Nogueira så at han hadde en mulighet.

Jiu-jitsu-eksperten fisket fram en armbar og tvingte Sapp til å klappe ut og gi seg foran elleville tilskuere i Tokyo.

(Se promovideo før fredagens kamp her)

HTML EMBED

Også i møte med den fryktede kroatiske kickboksing-eksperten Mirko CroCop Filipovic sto Nogueira overfor en stor trussel. Kroaten fyrte løs slag og spark mot sin brasilanske motstander, men til liten nytte. Nok en gang var det nemig ferdighetene på bakken som ble avgjørende. Kampen mellom de to MMA-legendene ble avgjort da Nogueira klappet ut Cro Cop med en armbar.

Se video av kampene mot Bob Sapp og Mirko Cro Cop under.

Ny kamp
I dag er ikke Antonio Rodrigo Nogueira lenger regnet som en tittelkandidat i tungvektsklassen, men så lenge han er aktiv, vil MMA-fans alltid være interessert i å se kampene hans.

Før møtet med Roy Nelson i Abu Dhabi fredag, står han med seier og tap annenhver gang de siste åtte kampene. Forrige kamp endte med tap mot Fabricio Werdum, så da er det kanskje duket for en ny triumf.

Vi får kanskje ikke se Big Nog som tittelholder igjen, men han har uansett lagt igjen noen uforglemmelige høydepunkter og påminnelsen om at man aldri må gi opp.

HTML EMBED

Fredagens UFC-stevne fra Abu Dhabi sendes direkte på C More fra klokken 20.00. Her er kampene du kan se:

Tungvekt: Antonio Rodrigo Nogueira vs. Roy Nelson
Fjærvekt: Clay Guida vs. Tatsuya Kawajiri
Weltervekt: John Howard vs. Ryan LaFlare
Lettvekt: Ramsey Nijem vs. Beneil Dariush

Fakta om Antonio Rodrigo Nogueira:
Alder: 37
MMA-record: 34-8-1(1)
Stil: Boksing og brasilansk jiu-jitsu (4. grads svartbelte)
Kallenavn: Big Nog og Minotauro
Vektlasse: Tungvekt
Høyde / rekkevidde: 191 cm / 196 cm
MMA-Titler: Pride Heavyweight championship, UFC interim Heavyweight championship, King of Kings turneringsvinner

Se torsdagens innveiing her:

HTML EMBED
Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken