Gå til sidens hovedinnhold

- Han er ingen «ekte» Bhutto

Bhutto-klanens leder raser over at Benazir Bhuttos sønn har tatt Bhutto-navnet og blir partileder etter moren.

Mumtaz Bhutto (74) er overhodet i Bhutto-klanen, som består av 700.000 personer. Han mener utnevnelsen av Benazir Bhuttos sønn og enkemann som leder og nestleder er en «katastrofe» som på sikt vil splitte Benazir Bhuttos parti, PPP (Pakistan People's Party).

-Ulærd
Søndag avgjorde Benazir Bhuttos parti at den avdøde statsministerkandidatens enkemann skal være nestleder i partiet. Hennes sønn, Bilawal Bhutto Zardari (19), skal være leder. Asif Zardari vil i praksis lede partiet så lenge sønnen studerer ved Oxford.

- Zardari er en ulærd mann. Han har verken politisk bakgrunn eller erfaring. Han vil ikke kunne føre seg på samme nivå som Benazir, sier han ifølge The Guardian. - Det er svært uheldig.

Ingen «ekte» Bhutto
Mumtaz Bhutto er også sint over at Bilawal har våget å ta Bhutto som mellomnavn. Dette gjorde han først etter drapet på moren den 27. desember.

- Han er en Zardari. Man kan ikke uten videre forandre på det, sier Mumtaz. Han mener en «ekte» Bhutto burde overtatt ledervervet fordi PPP «ble til og overlevde på Bhutto-familiens navn og svette».

Zardari har ifølge Mumtaz «ikke ofret noe for partiet».

Mumtaz sier til The Independent at lederskapet enten burde gått til Benazirs søster Sana, eller Fatima, Benazirs niese og datter av Benazirs bror Murtaza.

Så langt er det imidlertid enighet i PPP om etterfølgelsen. Sanam Bhutto selv har støttet valget av Asif Zardari og Bilawal Zardari Bhutto. Heller ingen andre familiemedlemmer har gjort krav på lederskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

For eller mot Benazir
Familiefeider er intet nytt i Bhutto-familien. Familien har vært splittet i ulike fraksjoner, til nå har de fleste vært definert etter hvem som har vært henholdsvis støttespillere og motstandere av Benazir Bhutto.

Mumtaz Bhutto ble uvenner med Benazir for over 15 år siden. Han anklaget henne for å føre partiet på ville veier, hun hevdet at han var sjalu på hennes makt. Siste gang de to møttes var i 1995.

- Vi spiste lunsj i Islamabad. Vi var ikke enige om noe som helst, sier han.

Tradisjonell klanleder
Selv var Mumtaz sjefsminister i Sindh-provinsen under Zulfiqar Ali Bhuttos regjeringstid på 1970-tallet. Han forsøkte siden å danne sitt eget parti, men oppnådde liten støtte. Den politiske karrieren har han lagt på hylla for å vie seg til konfliktmegling mellom de mange leiliendingene som jobber på jorda hans.

Mumtaz er en av Pakistans store jordeiere med over 30.000 mål jord som han anslår til en verdi av 130 millioner kroner. Han kan få inntil 100 saker presentert for seg hver eneste dag.

- Her råder total lovløshet. Noen blir skutt eller drept, ektepar krangler, koner rømmer - jeg må finne en løsning, sier han.

Kritikerne kaller Mumtaz for en gammeldags føydalherre og et levning fra en annen tid. En talsmann for PPP sier Mumtaz' uttalelser kommer av frustrasjon over at han selv befinner seg i en politisk ødemark.

- Den libanesiske magedanseren
En av Benazir Bhuttos største rivaler var svigersøsteren Ghinwa Bhutto, enken etter Benazirs bror, Murtaza. Ghinwa kommer fra det nordlige Libanon og møtte Murtaza da hun arbeidet som ballettlærer i Syria, der Murtaza levde i eksil. Benazir refererte nedlatende til Ghinwa som «den libanesiske magedanseren».

Murtaza selv ble skutt og drept under mystiske omstendigheter i 1996. På det tidspunktet var Benazir statsminister i Pakistan, og Ghinwa mener Bhutto var ansvarlig for drapet.

Murtaza betraktet seg selv som den egentlige politiske arvtakeren etter søsknenes far, Zulfiqar Ali, som ble hengt under et kupp 1979. Benazir sparket broren fra sin stilling i partiet i 1984 på grunn av politisk uenighet.

- Om hun ikke drepte Murtaza, var dødsfallet uansett svært gunstig for hennes tilhengere i partiet, uttalte Ghinwa til Guardian i oktober. -Det moralske ansvaret ligger hos henne.

Avviste anklager
Benazir benektet enhver befatning med drapet og hevdet at drapet var klekket ut av etterretningsapparatet i et forsøk på å undergrave hennes styre og splitte familien.

Ghinwas 25 år gamle datter, Fatima Bhutto var vært omtalt som en mulig lederkandidat i PPP, men Fatima har ikke gjort krav på noen lederrolle der. Moren Ghinwas utbryterparti fra Bhuttos PPP har fått så liten oppslutning at de ikke engang er representert i det regionale parlamentet. Isteden har Fatima brukt sitt politiske engasjement som spaltist i den pakistanske avisa The News.

Etter at Benazir vendte tilbake til Pakistan høsten 2007 etter flere år i selvpålagt eksil, har Fatima rettet skarp kritikk mot tanten, som hun har referert til som «Fru Zardari». «Benazir satte hundrevis av menneskeliv i fare for å «spille sitt personlige teater,» hevdet hun etter den mislykkede selvmordsaksjonen mot Bhutto 18. oktober. «Hun insisterte på et stort show, og hun har et ansvar for de døde og sårede.»

Farvel til Wadi Bua
Etter tantens død har Fatima i motsetning til sin onkel lagt an til en mer forsonende tone.

«Min tante og jeg hadde et komplisert forhold. Det er sannheten, den triste sannheten,» skriver Fatima Bhutto i en lederkommentar.

Hun fortsetter med å skildre sine barndomsminner om Benazir Bhutto, som hun pleide å kalle for «Wadi Bua», fars eldre søster på sindh.

Hun erkjenner at hun aldri var enig i sin tantes politikk, eller «opportunistene» rundt henne.

«Jeg var aldri enig i hennes versjon av begivenhetene. Aldri. Men i døden, i døden er det kanskje tid for å be om et øyeblikks ro. Til å si nok. Vi har hatt nok,» skriver Fatima.

Fire av hennes familiemedlemmer har dødd under unaturlige omstendigheter, og Fatima skriver at hun sørger for Benazir Bhuttos nære etterlatte.

«Jeg ber om at dette er den siste, at fra dette øyeblikket vil vi ikke lenger måtte si farvel for snart. Wadi, farvel.»

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant