Gå til sidens hovedinnhold

Han er Premier Leagues ukjente geni

Nå vil Tottenham kapre ham.

Han har kanskje ikke fått så mye oppmerksomhet, Paul Mitchell, men resultatet av jobben hans, har tatt Premier League med storm.

Mitchell har nemlig vært ansvarlig for rekruttering i Southampton og jobbet tett med både Mauricio Pochettino og nåværende manager Ronald Koeman.

Mitchell reiser, ifølge Daily Mail, verden rundt i jakten på nye spillere og anbefaler dem deretter til den sittende manageren i kystklubben.

Den tidligere Wigan-spilleren får æren for de fleste overgangene klubben har gjennomført siden han ankom Southampton for drøye to år siden.

Selv om tidligere manager Pochettino og nåværende manager Koeman har vært involvert, er det Mitchell som trekker i de fleste trådene, skriver avisen.

Den svarte boksen
Ifølge Daily Echo er Mitchell sjef for noe de i Southampton kaller «Black Box». Dette er kort forklart et rom, med en gigantisk videoskjerm, der klubbens ansatte har tilgang til videoklipp og statistikk om nesten alle spillere i verden. Dette brukes til analyse, spillervurderinger, vurdering av hvor Southampton trenger å styrke seg og jobben med å hente unge talent til klubben.

Det er i «Black Box» at manageren tar beslutninger om hvem skal kjøpes.

- Med mindre en klubb har hatt et slik system gjemt fra omverdenen, så har jeg ikke hørt om noe lignende. Dette er noe som er spesialdesignet og skreddersydd for å levere best mulig resultater, sier Mitchell til Daily Echo.

Mitchell legger ikke skjul på at han er svært nøye i arbeidet sitt.

- Jeg er litt mer forsiktig med pengene, enn mange andre. Vi har sett tidligere at managere har uttalt seg om spillere, med bakgrunn i én eller to kamper de har sett denne spilleren. Min teori når det kommer til å speide spillere er ganske enkel: Har du hatt én god kamp, kan du likevel ha hatt 80 dårlige.

- Vi må gå dypere inn i analysen. Vi har et ansvar overfor Ronald (Koeman) og klubben. Vår jobb er å sørge for at han lykkes som manager. Derfor må vi finne spillere som er relevante for oss. Vi må føle oss trygge på at vi tar riktig avgjørelse hver gang. Det sparer oss både energi og penger, sier han.

- Nøkkelen
33-åringen mener en tydelig filosofi er nøkkelen for å lykkes.

- Vi må tenke på Southampton. Hva vi kan oppnå og hvordan vi skal oppnå det. Hvordan kan vil bli mer effektive? Hvordan kan vi bruke dette til å bli enda bedre i neste overgangsvindu. Vi diskuterer det mye og blir stadig vekk bedre og gir oss selv større utfordringer. Det er nøkkelen for oss, sier han.

- Dette er ikke bevist vitenskap. Filosofien og teoriene våre handler også om risiko. Vi må minimere risikoen så mye som mulig ved hvert kjøp. Vi skal hente spillere som passer inn her. Det samme gjør vi når vi skal hente en ny manager. Han skal passe inn i vår filosofi. Han skal passe med våre måte å spille på, han skal ha egenskaper og en personlighet som passer inn her. Hvis det ikke hadde fungert med Ronald her, hadde det vært vår feil, mener han.

- Spurs vil ha ham
Southampton har lykkes svært bra på markedet de siste sesongene både når det gjelder spillere inn og ut. Klubben har også vært dyktige på å hente unge, lovende spillere til akademiet sitt og utvikle dem videre til stjerner.

Dette er grunnen til at Pochettino, nå manager i Tottenham, skal ha anbefalt Tottenham-sjef Daniel Levy om å hente Mitchell til londonklubben.

Pochettino skal ha vært svært fornøyd med samarbeidet dem imellom. Southampton-manager Ronald Koeman skal imidlertid også være svært godt fornøyd med den jobben Mitchell har gjort for ham og den røde og hvite klubben skal være villig til å strekke seg langt for å beholde 33-åringen.

Det er Daily Mail som skriver at Levy ønsker å gjøre noe med speidernettverket til Tottenham. For mens klubber som Arsenal, Manchester United og Manchester City speider verden rundt, støtter Spurs og mange andre klubber i Premier League seg på et datasystem for info om spillere.

Det er snakk om programmer som Scout7 og WyScout.

Resultatet er ofte at klubbene med egne og flere speidere raskere kan få snerten i unge talent og slik sett enklere knytte dem til seg.

Mange navn
Som spiller fikk Mitchell sin A-lagsdebut for Wigan tilbake i 1999 og har senere spilt for klubber som Halifax, Swindon, Wrexham, Barnet og MK Dons. I 2012, da han var 30 år gammel, forlot han MK Dons til fordel for Southampton.

Han hadde da vært sjef for rekruttering der siden 2010.

Han kom inn hos Southampton da klubben var på vei opp fra Championship under Nigel Adkins' ledelse og har beholdt stillingen senere, selv om klubben har byttet manager ved to anledninger siden den gang.

Nathaniel Clyne, Jay Rodriguez, Dejan Lovren, Vincent Wanyama, Gaston Ramirez, Dani Osvaldo, Fraser Forster, Dusan Tadic og Graziano Pelle er noen av spillerne Mitchell har hentet i samarbeid med diverse managere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ryan Bertrand og Toby Alderweireld er også hentet på lån.

Selv om ikke alle disse har vært en suksess, som for eksempel Dani Osvaldo og Gaston Ramirez, har treffprosenten på spillerkjøp vært høy og Southampton har bygd et slagkraftig lag som hevder seg i ligaspillet.

Det er selvsagt også mye takket være den jobben Mitchell og de andre rundt ham i staben har gjort for å få fram talent fra egne rekker.

Solgte Lovren
Klubben har også tjent gode penger på å selge Dejan Lovren videre til Liverpool. Kroaten kostet den røde klubben rundt 20 millioner pund i sommer.

Egenproduserte spillere som Adam Lallana og Luke Shaw ble også solgt for store summer i løpet av sommeren og har bidratt til god økonomi.

Tadic og Pelle, som begge har tatt Premier League med storm denne sesongen, ble selvsagt hentet etter god dialog med manager Koeman. Han trente selv Pelle i Feyenoord, mens han kjente godt til Tadic' kvaliteter.

Koeman har imidlertid tidligere uttalt at spillere som Tadic og en annen nykommer, Sadio Mane, allerede var nøye speidet av Southampton, før han ble ansatt som manager i klubben, noe som gjorde ting mye lettere.

Unggutten Sam Gallagher, som er spådd en spennende karriere, ble også snappet opp av Mitchell fra Plymouth Argyle i april 2012. 19 år gamle Gallagher fikk flere A-lagskamper for Southampton i ligaen sist sesong.

Kommentarer til denne saken