Gå til sidens hovedinnhold

- Han er som en pitbull - han slipper aldri

I åtte år har kjendismegler Odd Kalsnes krevd Roar Eng og søsknene for honorar på et salg han aldri gjennomførte. - Ynkelig, sier Kalsnes.

Odd Kalsnes er en av landets mest profilerte eiendomsmeglere. Han beskyttet tittelen «Champagnemegler» og er kjent som selger av dyre hytter og hus, og har satt en rekke prisrekorder i det norske markedet.

Roar Eng, Roy Eng og Bodil Eng Jøhl opplever en ganske annen side av Odd Kalsnes. I flere år har de hatt saker gående med megleren.

- Jeg betrakter meg som ferdig med saken, men det er utrolig slitsomt å ha dette over seg gjennom så lang tid. Han oppfører seg som en pitbull. Han biter seg fast i 79.000 kroner i provisjon fra en leilighet han ikke solgte. Jeg forstår ikke hvorfor han gjør det, sier Eng.

Nettavisen har skrevet flere saker om Odd Kalsnes. Den profilerte megleren er og har vært i en rekke tvister.

Les egen sak: Her taper supermegleren slagene og Følte seg lurt av «Champagnemegler»

Oversikten Nettavisen lagde viser at han taper mange av dem. Selv hevder Kalsnes at han vinner mer enn han taper, og at antallet totalt sett ikke er mange.

Les også: - Jeg har vunnet mer enn jeg har tapt

Jeg er selger av yrke og vet hva provisjon er. Kalsnes hadde ikke rett på provisjon.

- Ikke rett på provisjon
Roar Eng ønsker å fortelle om sin konflikt med Kalsnes fordi han tror at sakene Kalsnes har for retten er bare toppen av isfjellet.

- Jeg tror det er mange mennesker som har opplevd pengekrav fra Kalsnes, men som ikke orker å ta opp kampen og istedenfor bare betaler, sier Eng.

For hans del har kampen kostet lang mer enn de 79.000 kronene det hele dreier seg om.

- Jeg er selger av yrke og vet hva provisjon er. Kalsnes hadde ikke rett på provisjon. Jeg har også en sterk rettferdighetssans og vil ikke at han skal vinne fram med dette. Jeg mener også Kalsnes misbruker rettsapparatet for egen vinnings skyld, sier Eng.

Eng opptrer som en ussel restaurantgjest som løper fra regningen og til Nettavisen i håp om å slippe å betale. Det er ynkelig

Tatt på forkjøpsrett
Hele konflikten startet i 2003 da Odd Kalsnes i meglerfirmaet A-Megler AS fikk i oppdrag å selge en leilighet i Oslo som søsknene Eng hadde arvet. Etter et halvt år var ikke leiligheten solgt og avtalen med Kalsnes gikk ut. En måned senere ble leiligheten solgt av Eng personlig til en person som ikke tidligere hadde vært inne salgsprosessen. Problemet oppsto da en beboer i borettslaget tok leiligheten på forkjøpsrett. Denne beboeren hadde tidligere lagt inn et bud på leiligheten som ikke ble akseptert.

Når denne kjøperen hadde vært inne i salgsprosessen mens Kalsnes var megler, krevde Kalsnes provisjon. Eng mente derimot at kjøperen de hadde gjort avtale med var den kjøperen leiligheten ble solgt til, og som Kalsnes ikke hadde hatt kontakt med.

Konflikten gikk til tingretten som ga Kalsnes delvis medhold. Eng anket saken til lagmannsretten, og Kalsnes anket spørsmålet om saksomkostninger. Da disse to sakene skulle opp ble Kalsnes syk. Deretter gikk firmaet hans Elisenberg Eiendomsutvikling (tidligere A-Megler AS) konkurs og Eng hørte ingenting fra Kalsnes før flere år senere.

- Det er ynkelig

- Eng opptrer som en ussel restaurantgjest som løper fra regningen og til Nettavisen i håp om å slippe å betale. Det er ynkelig, sier Odd Kalsnes.

Nettavisen sendte artikkelen til Kalsnes for kommentar, og har mottatt disse svarene skriftlig. Kalsnes sier ingenting om at han personlig overtok kravet fra Elisenberg Eiendomsutvikling og forfulgte saken videre.

- Det er viktig at kjeltringer som Eng blir forfulgt når de med alle midler prøver og snike seg unna klare forpliktelser, sier Kalsnes som poengterer at han personlig er ferdig med saken da den er «overtatt av andre».

Han sier tvertimot at det var A-megler som ønsket å forfølge saken av prinsipielle grunner, og at han personlig ikke forfølger slike prinsipielle saker gjennom Privatmegleren der han har jobbet de sist fem årene.

Kalsnes sier at A-megler i denne saken fikk fullt medhold i tingretten, og at Eng forsøkte å lure seg unna A-meglers rettmessige provisjon ved å bruke som megler den advokat som senere tapte saken i retten for Eng.

Han sier at det også var A-megler som anket saksomkostningene fordi saken uansett ble anket av Eng.

- Til slutt vant A-megler fullt ut, men Eng betaler fortsatt ikke, sier Kalsnes.

- Slike prinsipper forfølger jeg ikke personlig i Privatmegleren der jeg kan bestemme mer selv, sier han.

Ingen ankemulighet
Da toårsfristen for å igangsette saken igjen var ute, kontaktet Kalsnes lagmannsretten og ba om kjennelse for at ankesaken skulle heves. Kalsnes informert ikke om at Elisenberg Eiendomsutvikling AS var konkurs, og at både selskapet og boet var slettet fra Brønnøysundregistrene. Det ble da avsagt kjennelse for at saken ble hevet, noe som gjorde dommen i tingretten rettskraftig. Retten tilkjente også Elisenberg Eiendomsutvikling AS sakskostnader for lagmannsretten på 15.000 kroner.

Kalsnes fortalte heller ikke til Eng at han hadde kjøpt kravet fra konkursboet. Dermed har det blitt umulig for Eng å anke saken.

Nå krever Kalsnes de 79.000 av Eng i tingretten, og de 15.000 kronene som lagmannsretten tilkjente Elisenberg Eiendomsutvikling AS. Det uten at Eng har mulighet til å anke saken.

Tapte ny rettsrunde
Kalsnes forsøkte også å få tre inn i Elisenberg Eiendomsutvikling sin anke over saksomkostninger, men i den delen av saken har lagmannsretten gitt Eng medhold. Her skriver retten blant annet at Eng får medhold nettopp fordi Kalsnes ikke informerte om at han hadde tatt over kravet.

«Det var først etter at ankesaken var hevet (...) at Kalsnes orienterte lagmannsretten om at han trådte inn i kjæremålssaken. På dette tidspunktet var imidlertid toårsfristen etter paragraf 110 for å kreve igangsettelse av saken utløpt, slik at kjæremålssaken skal heves. Kalsnes kan ikke kreve å tre inn i en sak som ikke kan tas til behandling» skrev lagmannsretten i dommen.

Saken gikk til Høyesterett, men resultatet ble det samme. Eng ble tilkjent saksomkostninger og måtte gå til namsmannen og ta utlegg i huset til Kalsnes før pengene ble betalt.

Nå har Kalsnes på sin side svart med et motkrav som omfatter blant annet pengene striden sto om i rettsapparatet, noe Eng blankt avviser.

- Må se det humoristiske

Eng sier at han har lært mye av denne saken, og det har også vært litt humor i hele prosessen.

- Det er i det hele tatt ganske fascinerende å observere hvor mye tid og ressurser Kalsnes bruker på å inndrive et honorar for et salg han ikke gjennomførte. Å ikke få til et salg er en ærlig sak, men det man da skal gjøre er å gå videre til neste sak. Jeg må se det humoristiske i det når en høyt profilert eiendomsmegler herjer med en tidligere klient på denne måten, sier Eng.

- Det har også vært humoristisk å se hvordan advokaten til Kalsnes virkelig tolker loven på sin måte, og banker løs med paragrafer i hytt og pine. At saken har havnet i Høyesterett ser jeg som en æresbevisning.

Kommentarer til denne saken