Gå til sidens hovedinnhold

Han er vår stamfar

Nå er nesten all tvil feid til side: Syv millioner år gamle Toumai er det første mennesket.

Han har fått klengenavnet Toumai, men formelt heter han Sahenanthropus tchadensis, vår alles stamfar, melder forskning.no.

Toumai ble funnet i Tsjad i Vest-Afrika i 2002, og han er sju millioner år gammel. I tiden før dette var mennesket og sjimpansen et og samme vesen, men på ett eller annet tidspunkt ble bestanden delt opp. Den ene slektslinja førte til oss, den andre førte til sjimpansene. Inntil nå har ikke alle forskere vært enige om at Toumai tilhørte den linjen som førte til oss mennesker.

- En ekte hominide
Men nå er imidlertid Toumais kandidatur til tittelen «det første mennesket» betraktelig styrket, ifølge forskning.no som siterer Nature. Funn av nye fossile tenner, sammen med en digital rekonstruksjon av skallen får mannen som først fant Toumai, Michel Brunet ved universitetet i Poitiers i Frankrike, til å si:

- Det er nå endelig bekreftet at Toumai ikke er en sjimpanse eller gorilla, men en ekte hominide.

Oppreist gange
Toumais nye tannsett viser at han hadde små hjørnetenner, store molarer og premolarer, alle med tykk emalje. Dette er et mønster som stemmer med senere medlemmer av menneskefamilien.

Den digitale rekonstruksjonen viser også at hullet i bunnen av skallen, der ryggmargen går ut og ned, altså foramen magnum, peker rett nedover. Dette er et typisk menneskelig trekk, og viser at Toumai balanserte hodet på toppen av ryggraden, og hadde en oppreist gange. Hos aper og gorillaer peker hullet mer bakover – hvilket gir ulikheten i hvordan mennesker og gorillaer bærer hodet.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken