Gå til sidens hovedinnhold

Han får Kristins e-post

Da mannen varslet Finansdepartementet om feilen, fikk han et ultimatum.

Flere e-poster til Finansdepartementet har gått rett til en e-postkonto opprettet av en student i Skottland. Nå blir han truet med Regjeringsadvokaten.

Etter å ha registrert domenet «findep.no», fikk nordmannen flere e-poster med sluttadresse «fin.dep.no» - ment for ansatte i departementet.

I løpet av de siste fire ukene har han fått fire e-poster. En av dem inneholdt et strateginotat fra den politiske ledelsen i Fiskeri- og kystdepartetementet om den planlagte skipstunnelen ved Stadt.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

Ba aldri om penger
Etter å ha varslet departementet tidligere i uka, fikk han et tilbud på 5000 kroner for domenenavnet dersom saken kunne løses her og nå.

Hvis ikke risikerte han at saken ble oversendt Regjeringsadvokaten, var beskjeden han fikk fra en IT-ansvarlig i departementet.

Tidligere har Finansdepartementet kjøpt domenenavnet «statsbudsjettet.no» fra Adresseavisa. I mai punget Statsministerens kontor ut med 100.000 kroner for domenenavnet «smk.no».

- Jeg var klar over at Finansdepartementet ofte forkortes «Findep», men ikke at de hadde brukt det som maildomene. Jeg følte det ikke var hans sak hva jeg ville med domenenavnet. Da svarte han at «dette er en sak jeg kan ta med Regjeringsadvokaten», sier studenten til Nettavisen.

«Hadde han spurt meg om jeg ville sørge for at feilsendt mail ble videresendt automatisk uten kompensasjon, hadde jeg gjort det»

Studenten til Nettavisen

Han understreker at han aldri har bedt om penger for domenenavnet.

- Han spurte om hvorfor jeg hadde kjøpt domenet. Hadde han spurt meg om jeg ville sørge for at feilsendt mail ble videresendt automatisk uten kompensasjon, hadde jeg gjort det. Det er jeg fortsatt villig til, sier han.

Feil hender
Informasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet bekrefter at saken nå er sendt over til Regjeringsadvokaten, men benekter at studenten ble tilbudt penger.

- Vi gjorde han oppmerksom på at vi ønsker å overta domenenavnet, og at vi ville kontakte regjeringsadvokaten for å finne ut hvordan vi kan stanse dette. Vi har ikke tilbudt han penger, så vidt jeg kjenner til, sier han til Nettavisen.

- Domenenavn som har likheter med departementens domenenavn er et problem vi har høy oppmerksomhet rundt. Vi ønsker ingen situasjon der mailer til departementet havner i feil hender. Derfor er vi veldig raske med å reagere når noen har opprettet domenavn som er svært likt vårt, legger han til.

IT-interessert? Her er siste nytt

Truet ikke
- Hvorfor har dere ikke sikret dere domenenavnet selv?

- Vi har sikret oss flere domenenavn, men kan uansett ikke sikre oss mot alle navn som ligner. Vi vil nå ta dette opp med domeneklagenemnda, sier han.

Malkenes avviser at studenten på noen måte ble truet.

- Vi beklager hvis han har oppfattet seg som truet. Men vi reagerer umiddelbart og bestemt når vi blir forelagt domenenavn som er mistenkelig likt våre, og ikke får noen plausibel forklaring på hvorfor dette domenenavnet er opprettet, fortsetter Malkenes.

Han sier departementet er innstilt på å finne en løsning, men at det ikke er aktuelt å betale for domenenavnet.