- Det var helt ville tider, ikke sant. Det var mange som tjente penger, men det var mange som tapte penger også.

Pareto-megler Ole Eikeland var nettopp ferdig med å vitne i innsidesaken i Oslo tingrett. I 2006 var han mer midtpunkt i innsidesaken enn ekskollegaen Thomas Gulbrandsen som nå er tiltalt.

Han var med å skrive den famøse artikkelen "Sår tvil om DNO-eventyr i Irak" om Det Norske Oljeselskap som utløste det hele, og hadde kilder langt inn i meglerhusene i Oslo.

- Var litt kick også
Da Økokrim gjorde razzia hos Nettavisen i juni 2006, var Eikeland en av journalistene de tok pc-en til. Da Økokrim gjennomførte razzia hos Pareto i september samme år, møtte de Eikeland igjen. Da hadde han byttet jobb.

Da innsideryktene svirret på Hegnar online, og økonomipressen skrev om saken i 2006 fikk Eikeland ”skyldig”-stempelet plantet i panna under den blanke issen. Han fikk til og med drapstrusler av sinte investorer som hadde tapt penger.

- Nei, det var ikke så jævlig. Det var litt kick også. Det skjedde jo en hel masse, forteller den alltid sprudlende, smilende og omgjengelige mannen i mørk dress og lys rosa skjorte.

9. januar 2006
Eikeland var leder for finansdekningen i Nettavisen. Denne ettermiddagen kom journalistene Ashraf Al-Khadra og Ole Berthelsen til ham med en gullsak om Det Norske Oljeselskap (DNO).

- DNO var kursvinneren i 2005 og steg med 800 prosent. Grunnen var altså oljefunn i Irak. Ashraf fortalte at de hadde snakket med en kilde høyt oppe i regjeringen i Bagdad som sådde tvil om den avtalen DNO hadde. Jeg hadde ansvar for finans, så det var naturlig at jeg ble med på laget. Jeg sa vi skulle møte på jobb 07.30 dagen etter og lage saken, fortalte Eikeland i retten tirsdag.

10. januar 2006
Eikeland, Berthelsen og Al-Khadra møtte klokken 07.30 i annen etasje over butikken JC på Karl Johan. I dag holder Hennes & Mauritz til i lokalene. De fordelte arbeidsoppgavene og begynte å ringe kilder. På samme tid kom Thomas Gulbrandsen, den Nettavisen-ansatte som nå er tiltalt for innsidehandel, på jobb.

Temperaturen er høy i redaksjonen. Ifølge Eikeland så visste «alle» at de jobber med en sak som kan bevege børsen. Noen meter fra Eikeland var arbeidsplassen til Gulbrandsen. Han hadde ansvar for å finne godsaker til fronten av nysatsingen NA24.

Solgte unna
Gulbrandsen solgte sine DNO-aksjer 09.28. Klokken 09.30 ringte han faren som selger sine aksjer få timer etter samtalen. Litt før klokken 08 hadde han sendt en epost til Pareto-megler Per Robert Jacobsen. Mannen som Økokrim mener fikk innsideinformasjon om DNO-artikkelen. Informasjon som gjorde at investorer begynte å selge seg ut.

Gulbrandsen har i sin forklaring sagt at mailen gjaldt en artikkel i Dagens Næringsliv, og at han ikke ble kjent med DNO artikkelen først utpå formiddagen. Da sendte han også en e-post til megler Jacobsen og informerte om at det kom en DNO-artikkel.

Fikk telefoner
Klokka 11.30 får Eikeland den første telefonen fra en kilde i finansmiljøet som spør om Nettavisen jobber med en negativ artikkel om DNO.

- Jeg sa noe sånt som «hæ?». Så måtte jeg bare legge på, fortalte Eikeland i retten.

- Jeg husker at jeg tok det opp med Berthelsen. Det var helt sikkert flere som plukket det opp. Det var et åpent landskap, og kjenner jeg meg selv rett, ble jeg helt sikkert forbanna.

Byttet beite
Den neste telefonen med samme spørsmål kom i 13-tiden. Klokken 13.45 ble DNO-artikkelen publisert. Da hadde informasjonen allerede svirret på ryktebørsen, og påvirket børsen.

- Det ble veldig mye støy. Det ble handlet på 4 milliarder kroner i de dagene, og mange småaksjonærer var inne. Vi fikk mye pepper på Hegnar online, konstaterte Eikeland i retten.

Etter hendelsene i 2006 la Ole Eikeland ned pennen og begynte som megler i Pareto der Gulbrandsens meglervenn hadde jobbet. Han tok over plassen og telefonnummeret til nettopp Per Robert Jacobsen.