Gå til sidens hovedinnhold

Han gikk i Bieber-fella

Waleed Ahmed risikerer 109 måneders fengsel etter å ha lurt Todd Weinberg.

LOS ANGELES/OSLO (NA24): Den tidligere Grønt Norge-gründeren Waleed Ahmed ble pågrepet av FBI etter å ha lurt den amerikanske investoren Todd Weinberg til å betale 1,1 millioner dollar for enerett til Justin Bieber-konserter i Skandinavia, rettigheter som Waleed ikke har hatt.

BAKGRUNN: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Ettersom Waleed har kommet med en tilståelse i saken har det initielt blitt inngått en avtale som ville gi han redusert straff og aktor har lagt ned påstand om åtte års fengsel for 22-åringen.

Ny utsettelse
Mandag var saken mot Waleed igjen oppe i retten, men dommer Philip S. Gutierrez valgte å utsette domsavsigelsen.

Dette er andre gang saken skyves ut i tid.

Første gang var 11. juni. Den gang var det på grunn av nye opplysninger om at Waleed skal ha kommet med trusler i e-poster. Waleed skal også ha oppfordret partneren til å slette bevis. Med utsettelsen håpet dommeren å belyse saken bedre.

Fredag klaget Ahmeds forsvarer på at det kunne være sannsynlig for at oversettelsene av epostene ikke var korrekte.

Risikerer lenger straff
I retten sa forsvareren til Waleed at de tvilte på om FBIs oversettelser av e-postene var korrekte, og de ønsker med det å få dem fjernet som nytt bevismateriale.

LES MER: - Slett alle bevis og skift navn

Men nå var det en bestemt dommer de møtte, ettersom forsvaret har hatt syv uker på seg til å komme med en tilbakemelding.

Og det kan gi store konsekvenser for Skiensmannen, som har sittet fengslet i USA siden september i 2012.

For dersom den nye vurderingen av oversettelsene som skal bli tatt av rettsoppnevnte tolker viser at de som allerede eksisterer er gode nok risikerer Waleed en ytterligere straff på opptil 109 måneder i fengsel.

(Saken fortsetter under bildet.

Ifølge aktor Andrew Brown er det ingen grunn til å tvile på de opprinnelige oversettelsene.

- De er foretatt av totalt fire FBI-ansatte, som har ypperste kunskap innen oversetting. Ofte er kunnskapene FBI-oversetterne innehar, mer spesifikk enn de som har det aktuelle språket som morsmål, hevder Brown ovenfor dommeren.

Les også: - Han fortjener en høy straff

- Var kald og rolig
Waleed selv hadde på seg svarte håndjern, hvit fengselsdrakt, en grønn jakke og var fengselsklipt. Nettavisen NA24s reporter på stedet opplyser at han var taus under hele seansen, men at han virket rolig og avbalansert.

En som derimot ble beveget er mannen som ble svindlet.

- Min første reaksjon var at jeg ble veldig frustrert over en ny utsettelse, sier Todd Weinberg til Nettavisen NA24.

Weinberg ankom retten med sin kone.

- For meg er det veldig viktig å være til stede, fordi saken har hatt så stor påvirkning på meg og min familie, sier Weinberg.

(Saken fortsetter under bildet.)

Prøvde seg på ny svindel

FBI har saumfart telefoner, bankkontoer og datamaskiner, på jakt etter indisier og bevis. Et av punktene skal sannsynliggjøre at Waleed prøvde å svindle en annen investor for et solid pengebeløp.

Etter å ha forledet den amerikanske investoren dro Waleed til Bahamas. Her møtte 22-åringen en rik forretningsmann. Planen skal ha vært å lure ham for 50 millioner dollar.

Vet du noe om saken? Tips Nettavisen!

Da Waleed ble pågrepet av FBI, oppga han å være på sitt andre år på politiskolen. Han fortalte at moren jobbet i politiet og at faren var lege. Han hevdet også å være en god venn av kronprins Haakon og at han kjenner hele kongefamilien. Waleed skal også ha påstått at kronprinsen nylig hadde vært på middag hos ham.

(Saken fortsetter under bildet.)

I etterkant av saken i USA startet er Waleed Ahmed også tiltalt for forsikringssvindel i Norge og siktet i en annen sak. I tillegg er det tatt beslag i Porschen til Waleed.

Ikke avklart når dommen faller
Waleeds forsvarer Humberto Diaz mener at man ikke skal legge så mye vekt på e-postene og at de har liten betydning for saken. Han mener også at halvannet år er en passende straff for nordmannen.

- Etter å ha konferert med statsadvokat Andrew Brown virker det som at utsettelse er den rette avgjørelsen for saken. Det viser vat dommeren anser dette som svært seriøst, og at han heller, mot maksimalstraffen som viser at han ser alvorlighetsgraden i dette, sier Weinberg.

LES OGSÅ: Han fikk 150.000 av staten: - Krev pengene tilbake

Nå er det usikkert når saken skal opp igjen, men da blir det klart om Waleed også står overfor enda en paragraf.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping