Den drapsmistenke norske Tjostolv Moland satt i avhør hele fredag. Både advokaten og ambassaden ble først nektet adgang, men ble sluppet inn etter press fra UD.

- Han sier han har fått en akseptabel behandling, og vi føler oss trygge på at han blir godt behandlet. Han har det etter forholdene bra, sier pressevakt Christian Hansson ved UD til Nettavisen.

Tjostolv Moland (28) og en 27 år gammel nordmann er mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør, den 30 år gamle seksbarnsfaren Abedi Kasongo. Drapet bar preg av likvidering.

Les også: - Skjøt sjåføren i hodet

Hansson sier nordmennene fortsatt bedyrer sin uskyld. De har begge holdt fast ved forklaringen om at de ble angrepet av opprørere, og at det var disse opprørerne som drepte sjåføren deres. Den kongolesiske generalen Jean-Claude Kifwa sier imidlertid til VG at kulen som drepte sjåføren stammer fra nordmennenes håndvåpen.

Vil flytte nordmennene
- Nå er de i militær varetekt, og så er det opp til kongolesiske myndigheter hva som skjer videre. Vi oppfordrer myndighetene til å overføre dem til et fengsel i Kinshasa, der har vi en representant, som gjør at vi har bedre oversikt og vi kan yte bedre bistand, sier Hansson.

Les også: - De kan i praksis kjøpe seg fri

UD har ytt bistand i form av å sørge for at nordmennene har toalettsaker og nok mat, men det er lite UD kan gjøre opp mot etterforskningen.

- Når man reiser til et annet land, så må man forholde seg til lover og rettssystem i det landet man besøker. Men vi yter bistand så langt vi kan, sier Hansson.

Les også: - Ble heldigvis ikke skutt under transport

- ID-kort fra Forsvaret
Hva nordmennene gjorde i landet er fortsatt uklart. De skal ha hatt ifølge Aftenposten hatt ID-kort fra SIG - Special Intervention Group - et selskap som tilbyr sikkerhetstjenester rundt om i verden. Men SIG benekter at nordmennene er ansatt i selskapet.

Kongolesiske myndigheter fastholder imidlertid at de to nordmennene har ID-kort fra det norske Forsvaret. Disse ID-kortene skal være gyldige til 2016 og 2017, ifølge en representant fra myndighetene Aftenpostens frilansjournalist har snakket med.