Gå til sidens hovedinnhold

- Han har et eksepsjonelt talent

Denne 17-åringen tar norsk hockey med storm.

Det er ikke hverdagskost for en norsk ishockeyspiller å toppe poengligaen i internasjonale turneringer, slik Martin Gran gjorde under B-VM for juniorer forrige sesong. Likevel hadde ikke engang Gran selv sett for seg at han skulle ta Getligaen med storm allerede nå.

Han er tross alt bare 17 år gammel (fyller 18 i november).

- Det har vært moro. Jeg er litt overrasket selv, sier Martin Gran til Nettavisen.

- Det har vært over min egen forventning. Jeg har fått mer og mer selvtillit. Jeg har vært vant til å spille i fjerderekka, men har fått mye tillit i år og blitt kastet ut i det. Det er uvant for meg, men noe jeg har vokst på.

17-åringen har levert fire mål, fem assists og ni poeng på tolv kamper så langt. Også pluss/minus-statistikken er god - Gran står bokført med +6 så langt.

- Nå føler jeg at jeg betyr litt for laget. Det har jeg ikke kjent på på denne måten før, sier Gran.

Full av beundring

En av Storhamars største legender, Ole Eskild Dahlstrøm, er full av beundring for den unge løperen.

- Han har et eksepsjonelt talent. Når han setter fart, er det seniornivå på det han driver med, sier Dahlstrøm til Nettavisen.

TV 2s hockeyekspert har fulgt Gran i mange år allerede, men trodde ikke at han skulle slå igjennom så raskt. Dahlstrøm storkoser seg når Gran er på isen.

- Han står ikke og venter på å bli servert. Han tar med seg pucken, setter stor fart og utfordrer. Det spiller ingen rolle hvem det er, roser Dahlstrøm.

Gran blir overrasket og smigret over den varme omtalen.

- Det er moro å høre. Jeg har ikke hørt dette selv, men han er jo her og ser kampene. Dette er moro. Dette tar jeg med meg videre, sier Gran, som går det siste året av videregående skole.

- Hvordan vil du beskrive deg selv?

- Jeg er god offensiv, har bra fart og et godt skudd. Jeg har fortsatt litt å jobbe med defensivt, men det begynner å sitte mer nå.

Storhamars hovedtrener, Aleksander Smirnov, spår 17-åringen en lysende karriere.

- Det som har imponert meg mest at han er så uredd og rett på sak. Det er sjeldent at så unge spillere i norsk hockey behersker og har de kvalitetene som Martin allerede har, og han har enda mer å gå på og vil bli bedre hockeyspiller med årene.

-Med den innstillingen og viljen som han viser vil han nå langt i karrieren og kan oppleve store ting som profesjonell hockeyspiller. Det gjelder å aldri bli forrnøyd og ville utvikle seg, sier Smirnov til dragons.no.

Tjener penger nå

Han ble nylig belønnet med en toårskontrakt. Dermed tjener han for første gang penger på ishockeyen.

- Ja, jeg har begynt å tjene penger på hockey nå, men jeg bor fortsatt hjemme, så det blir bare en ekstra bonus. Jeg hadde jo ikke lønn i fjor.

Hvor lenge han blir værende i Norge, vet han ikke. Neste sommer er han tilgjengelig i NHL-draften. Det er gode sjanser for at han blir draftet der. I så fall vil kanskje den klubben som drafter ham ha noen ønsker om hvor han bør spille neste sesong, for å utvikle seg videre.

- Kontrakten min har en utenlandsklausul hvis det kommer tilbud fra utlandet, men gjelder ikke overfor en annen norsk klubb. Det er Storhamar eller utlandet. Jeg skal i hvert fall være i Storhamar ut denne sesongen. Så får vi se.

- Å være i Getligaen og spille her er et godt nivå til meg. Det er bedre å spille seniorhockey her enn juniorhockey i Sverige. Det er med i betraktningen.

Kommentarer til denne saken