«Der gaar en Nemesis igjennem Livet», skrev Henrik Ibsen. For det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen kan en 30 år gammel armener få den statusen.

Levon Aronian slo ut Carlsen av VM i 2004, og nå møtes de igjen.

Nordmannen må overvinne Aronian og seks andre stjernespillere i London for å nå VM-finalen mot Vishy Anand senere i år.

Og VM-kvalifiseringen begynner like godt med en superduell nummer 1 og 3 på verdensrankingen. Aronian har fordelen av å spille hvit.

Magnus Carlsen får i det hele tatt en tøff start mot Aronian og så Vladimir Kramnik - de to spillerne Nettavisen vurderer som de verste motstanderne i London.

LES OGSÅ:Slik slakter du en stormester

Se vurderingene med terningkast nederst.

Favoritt
Samtidig er han stor favoritt etter å ha satt stadig nye rekorder de siste årene. Han står nå med ratingtallet 2872, hele 62 poeng foran Kramnik.

- Jeg regner meg selv som favoritt, men alle i dette feltet er kapable til å vinne turneringen, sa Magnus Carlsen i Det store intervjuet i Nettavisen sist lørdag.

Overfor Chessbase utpeker han nettopp Aronian som sin hovedrival.

Levon Aronian viste tidlig sitt talent da han ble verdensmester i klassen under 12 år, og han har vunnet både lynsjakk-VM og hurtigsjakk-VM som voksen.

På spørsmål om hvordan Magnus Carlsen ser på det å møte de to beste i starten, svarte han kontant:

- Det blir vanskelig. Men forhåpentligvis blir det like vanskelig for dem.

FORUMET:«Øyeblikket som vi lenge har ventet på!»

Høy stjerne
Aronian har også en høy stjerne blant de andre spillerne.

- Han er den beste angrepsspilleren, med det høyeste kreative nivået, både i åpningene og i midtspillet. Så ærlig talt er jeg forundret over at media er del av Magnus Carlsens fanklubb, og ikke Aronians, sier en av motstanderne i London, Boris Gelfand.

Turneringen varer helt til 1. april, og det ligger over 500.000 euro i premiepotten. Nettavisen vil komme med daglige rapporter.

Her er vår vurdering av spillerne:

Magnus Carlsen, Norge (22).

Den komplette sjakkspiller. Han er like komfortabel i alle stillingstyper og alle spillets faser. Sterk psyke, ekstrem vinnervilje og klisterhjerne i tillegg til et unikt sjakktalent. Kandidatturneringen blir nordmannens største utfordring i karrieren så langt. Ingen har sett Magnus nervøs på sjakkbrettet tidligere. Klarer han å beholde sinnsro og ha det gøy også denne gangen, er det ingen som kan stoppe ham i London.

Terningkast: 6

Vladimir Kramnik, Russland (37)

Tidligere verdensmester og klassisk skolert ved den legendariske russiske sjakkskolen. En av de virkelig store og en som Magnus har stor respekt for. Ble verdensmester ved å vippe Kasparov av tronen i London i 2000 og har derfor gode minner fra akkurat denne byen. Får han spillet over i «sine» klassiske baner, spiller han omtrent perfekt sjakk. Mer usikker i irrasjonelle og originale stillinger. Spiller uten nerver i London siden han har VM-tittelen fra før, men har samtidig uttalt at det som holder ham gående er tanken på enda en VM-match. Minussiden er alderen hans som han selv har klaget over.

Terningkast: 5

Levon Aronian, Armenia (30)

Magnus Carlsens erkefiende de seneste år. De to har rukket å kjempe mange durabelige slag allerede. Nasjonalhelt og superstjerne i hjemlandet Armenia. Enorm tro på seg selv og går for seier i hvert eneste parti. Frykter ingen. Antakelig den i toppen med det mest gjennomarbeidede åpningsreportoaret. Vil garantert komme til London med en rekke hjemmeforberedte spesialvarianter. På minussiden kan nevnes manglende konsistens. Aronian begår av og til «blemmer» som en ikke finner hos Carlsen og Kramnik. Klarer ikke å opprettholde Carlsens skyhøye nivå gjennom et langt parti.

Terningkast: 5

Vassilij Ivanchuk, Ukraina (43)

Eksentrisk ukrainer som svinger fra det geniale til det tåpelige. Ivanchuk har tilhørt den ypperste verdenseliten i over 20 år, men det er ofte nervene som har sviktet i de avgjørende øyeblikk. Dette har gjort at Ivanchuk fortsatt ikke har fått oppfylt sin livs drøm: å spille om VM-tittelen. Alderen er i ferd med å løpe fra ukraineren, men han kompenserer med enorm energi og konsentrasjon. Når Ivanchuk setter seg ned ved sjakkbrettet, eksisterer ingen annen verden enn den som utspiller seg på de 64 felter. Sjakkferdighetene er der, men spørsmålet er om nervene holder.

Terningkast: 4

Alexander Grischuk, Russland (29)

Tidligere verdensmester i lynsjakk og... notorisk tidsnødnarkoman. Kom til kandidatfinalen i forrige VM-syklus hvor han tapte mot Boris Gelfand som dermed fikk rett til å utfordre verdensmesteren. Nyter stor respekt blant sine kolleger, men trenger å få kontroll over tidsbruken om han skal hevde seg i London. En giftig motstander for alle i feltet, men etter Nettavisens syn neppe så konsistent i sine prestasjoner at han utgjør noen reell trussel med hensyn til sammenlagtseieren.

Terningkast: 3

Teimour Radjabov, Azerbadsjan (26)

Nest yngst i feltet og verdensfirer for øyeblikket med en rating på svimlende 2793. Uoffisielt har han sågar vært over den magiske grensen på 2800. Likevel har Radjabov til gode regelmessig å kjempe i toppen i eliteturneringer av dette kaliberet. Han har også et stort Magnus-kompleks og spiller alltid under pari mot nordmannen. Det vil være overraskende om azerbadsjaneren forsvarer det flatterende ratingtallet i denne turneringen.

Terningkast: 3

Peter Svidler, Russland (36)

Sympatisk og omgjengelig kjernekar som er venn med alle. Et gudbenådet sjakktalent, men etter eget utsagn meget lat og over toppen i sin sjakkarriere. Sikkert den spilleren i feltet som har forberedt seg minst til turneringen. Neppe ambisjoner om pallplass, men kan slå til i enkeltpartier.

Terningkast: 2

Boris Gelfand, Israel (44)

Eldst i feltet og kvalifisert i kraft av å være VM-utfordrer i fjor. Gelfand nådde karrierens definitive høydepunkt i fjorårets VM-finale mot Anand og det vil være svært overraskende om han klarer å mobilisere tilstrekkelig energi til å henge med i toppen denne gangen. Solid spillestil og vanskelig å slå, men mangler skarp ammunisjon. Kan håpe på kontringsmål hvis de øvrige spillerne presser for hardt på seier.

Terningkast: 1

Følg Aronian - Carlsen direkte med computeranalyse:

HTML EMBED
var cbeOptions = { layout: "3", room: "2013-candidates", game: "01-Levon_Aronian-Magnus_Carlsen", annotations: true };

Live chess broadcast powered by ChessBomb and Chessdom