LONDON (Nettavisen): I de ti kampene Per-Mathias Høgmo har ledet det norske landslaget, har det blitt dårlig uttelling. Så langt har Norge scoret syv ganger under Høgmos ledelse, alle kamper medregnet.

Men det er kanskje ikke så rart at det blir lite mål på de norske gutta når man ser på hvor målfarlige spillerne er i sine respektive klubber. I troppen som er tatt ut for å møte England og Italia, spiller 16 av 25 i utenlandske klubber.

Heller ikke på klubblagene finner disse spillerne nettmaskene spesielt ofte. Tall Nettavisen har kommet fram til viser at disse 16 utelandsproffene så langt har scoret 19 mål tilsammen for sine klubblag i alle turneringer i år. Det gir et snitt på 1,18 mål i 2014 per spiller blant utenlandsproffene på Norges landslag.

Scorer mest
Til sammenligning har Moldes Mohamed Elyounoussi scoret 12 ganger for Molde i alle turneringer i 2014. Han har i tillegg spilt langt færre kamper enn mange av sine kollegaer. Elyounoussi står med ti mål i ligaen og to i cupen.

I Tippeligaen er det kun Rosenborgs Alexander Søderlund som har vært mer målfarlig blant dem som er aktuelle for det norske landslaget, med 13 mål.

Søderlund er ikke med io troppen denne gang.

Ser man på samtlige spillere i den norske troppen, som spiller sin fotball i Norge, totalt ni spillere, der av to keepere, har disse til sammen nettet 38 ganger. Hvis man ikke tar med burvokterne, gir dette et snitt på 5,428 mål per spiller i 2014. Teller man med de to keeperne blir snittet 4,2 mål.

Konklusjonen blir dermed, om man kun tar tallene med i vurderingen, at de hjemlige spillerne er minst fire ganger så målfarlige som sine kollegaer i utlandet på klubbnivå. Mohamed Elyounoussi er nesten 12 ganger mer målfarlig enn snittet på de 16 utelandsproffene i den norske landslagstroppen.

- Gode tall
For Norges skyld kan man jo bare håpe at unge Elyounoussi kan ta med seg denne målformen inn på landslaget. Molde-profilen mener imidlertid at det ikke er så enkelt som det tallene vil ha det til, men håper selvsagt å kunne bidra.

- For min del er det veldig gode tall. Det er mange hakk opp fra det jeg presterte i fjor. Men nå snakker vi om Tippeligaen og Norge, landslaget er mange hakk opp. Det er vanskeligere å score her og det er kanskje grunnen til at folk sliter med å score for Norge, sier Elyounoussi til Nettavisen.

- Det har vært mye fokus på det at folk ikke scorer. I Molde tenker jeg kun på å jobbe hardt og så vil målene komme. Vi har fått tall fra Per-Mathias som viser at Norge har vært rundt 500 ganger inne i motstanderens boks de siste kampene og det viser at vi ikke har vært effektive nok. Vi håper at det skal løsne. Når det først gjør det, tror jeg det skal bli bra, sier kantspilleren.

Elyounoussi har jobbet hardt for å bli en bedre målscorer det siste året.

-Jeg har vært på samlinger med spissprosjektet til NFF og der er det mange profilerte folk som har gitt oss tips og råd. Jeg har hatt mye utbytte av det. Det var noe jeg tok med meg inn i denne sesongen og det har vært veldig bra for min del. Som kantspiller, kan man også score, mener Molde-profilen.

- Du sier det er vanskeligere å score på landslaget, men målet er like stort der og dere kommer jo til mange store sjanser?

- Det er sant, og det er et poeng. Vi kommer i samme situasjoner. Men det er litt høyere nivå, bedre keepere og mer rutine. Vi må innrømme at vi ikke har vært gode nok, ikke effektive nok, så jeg vil prøve å komme inn og gjøre noe med det, jeg også. Jeg skal ta med meg den gode sesongen i Molde og prøve å putte noen mål for landslaget, sier den tidligere Sarpsborg-spilleren.

Vil vise seg fram
Elyounoussi spilte fra start da Norge spilte 0-0 mot De forente arabiske emirater i forrige uke. Han vet fortsatt ikke om han får sjansen mot England.

-Jeg ønsker å bidra, på banen, først og fremst. Jeg har i hvert fall klart å kjempe meg inn i troppen nå, så jeg må vise at jeg er god nok, sier han.

På motsatt banehalvdel venter stjerner som Wayne Rooney, Raheem Sterling, Daniel Sturridge og Danny Welbeck. Det bryr ikke Moi seg noe om.

- For min del spiller ikke det noen rolle. Det tror jeg gjelder for alle. Vi skal ha respekt for at de alle er gode spillere, men på banen kan vi ikke bry oss om det. Vi skal være såpass tøffe i trynet og si at vi skal dominere kampen.

- Men det blir selvsagt en stor utfordring, sier landslagsspilleren.

Hvis man igjen ser litt nærmere på de 25 spillerne i troppen, er det få av dem som har sørget for mye nettsus med flagget på brystet. Morten Gamst Pedersen er troppens soleklare toppscorer med 17 landslagsmål på sine 81 kamper.

Tarik Elyounoussi følger på andre med åtte mål, mens Joshua King og Tom Høgli har to scoringer hver. Per Ciljan Skjelbred, Anders Konradsen, Stefan Johansen, Håvard Nielsen, Håvard Nordtveit og Ola Kamara har ett mål hver.

De øvrige 15 spillerne i Norges tropp har scoret null mål på landslaget.

- Må bli bedre
Per-Mathias Høgmo håper at flere spillere i den nåværende troppen etter hvert vil spille på seg både rutine og selvtillit nok til å bidra med flere mål.

- Vi trenger økt effektivitet i boksen og på sikt må vil bli bedre individuelt i angrepssituasjoner. Spillerne må få mer rutine og mer kompetanse. Også våre tidligere storscorere startet et sted, sier Høgmo om målvegringen.

- Etter hvert må vi vektlegge kontringer mer. Vi må bruke tid på offensiv samhandling og bygge et spill, det er viktig mot alle typer motstandere. Vi må bli enda råere i balansespillet og ta grep der det er nødvendig, sier han.

Om Høgmos gutter klarer å finne en vei til målet får vi svar på allerede onsdag kveld. Norges møte med England på Wembley stadion starter 21.05.