SOTSJI (Nettavisen): Norge hadde gullet i lomma på skiskytterstafetten lørdag kveld.

Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen hadde til sammen bommet én gang da Emil Hegle Svendsen ble sendt ut i tet på sisteetappe, to sekunder før Tyskland.

Men den norske ankermannen kollapset totalt på standplass og skjøt totalt fem bom på de to skytingene og måtte ut på strafferunde. Norge endte dermed på den sure fjerdeplassen.

Trønderen var langt nede etter målgang, og brukte lang tid før han kom til pressesonen. Selv etter flere forsøk fra pressesjef Halvor Lea, var Hegle Svendsen for langt nede til å la seg intervjue.

- Fortsatt tungt
Til slutt måtte Ole Einar Bjørndalen gå og gi ham noen trøstende ord. Det hjalp, og da Hegle Svendsen etter hvert kom ut og møtte Nettavisen og resten av pressekorpset, sto han rakrygget for forklarte fadesen.

- Dette var ikke en artig avslutning på OL. Det er fortsatt tungt, sier Hegle Svendsen til Nettavisen og resten av det norske pressekorpset.

- Dette var min egen feil. Jeg har ikke noen god forklaring på det. Den siste blinken vil ikke ned. Det er synd, sier Hegle Svendsen.

Om sitt eget renn, sliter han med å finne ord. Han har ingen god forklaring på hvorfor det gikk som det gikk.

- Jeg prøvde å gjøre det samme som alltid, men kom kanskje litt bakpå fra start på serien. Da ville det seg ikke helt, sier Hegle Svendsen.

- Tungt å svelge
Hegle Svendsen følte han spesielt hadde skuffet Bø-brødrene da medaljen glapp for Norge.

- Det er ikke til å unngå å føle seg som en syndebukk, spesielt overfor Tarjei og Johannes. Jeg hadde veldig lyst til at de skulle oppleve det jeg og Ole har fått med oss. Det er ikke noen tvil om at det er tungt å svelge, forklarer Svendsen.

28-åringen brukte lang tid før han møtte pressen etter rennet. Da han endelig møtte den norske pressen, var han fortsatt tydelig preget.

- Jeg sliter med å prate nå. Det er derfor jeg brukte lang tid. Det er selvfølgelig vanskelig å holde tårene tilbake, sier 28-åringen.

- Ikke kjekt å være syndebukk
Johannes Thingnes Bø ga Svendsen en klem etter målgang. Han forteller at han føler med lagkameraten.

- Jeg synes virkelig synd på ham. Det er ikke kjekt å være syndbukk på et lag, spesielt overfor lagkamerater. Norges befolkning sitter hjemme og vil at vi skal vinne, så det er flere å tenke på. Det er ikke noe kjekt, sier Thingnes Bø til Nettavisen.

Han forteller at tiden gikk sakte når Hegle Svendsen skulle ut i siste skyting sammen med tre andre lag.

- Det var surt, men sånn er det. Det var ikke noe kjekt å se at Emil måtte ut i strafferunde og at gullet glipper. Det var ikke noe morsomt, sier Thingnes Bø.

- Klarer dere å muntre ham opp?

- Han kommer til å kjenne den her, tror jeg. Men vi er et veldig bra lag som holder sammen i godt og vondt, så dette skal vi fikse, sier lillebror Bø.

- Kan skje med hvem som helst
Ole Einar Bjørndalen skjøt to strålende serier, spesielt den siste, og sendte Hegle Svendsen ut i tet. Han mener det kan skje den beste å skyte fire bom på to skytinger.

- Det gikk skeis. Det er surt når vi ligger så godt an, men det er slik skyting er, det kan skje med hvem som helst. Selv Emil som har vært i vanvittig god skyteform og har taklet presset flere ganger. Nei, det er synd, sier Bjørndalen.

- Hvordan tar dere dette som lag?

- Vi er skuffa, og det skal vi være når vi presterer dårligere enn det vi hadde som mål. Men det er tøffest for Emil, så vi må støtte ham i kveld, sier Bjørndalen.

Mageproblemer
Han hadde for øvrig en ledelse på over 20 sekunder ut fra hans siste skyting, men ved veksling hadde forspranget nærmest blitt utlignet.

- Jeg hadde mageproblemer før løpet, og var rimelig tung på morgenen. Jeg hadde lite energi på slutten, forklarer han.

Søndag avsluttes OL med femmila for menn.