Norges prestasjoner i VM-kvaliken kan godt illustreres ved å bruke en sprettball. Det har gått opp og ned.

Men én mann har vært stabil på et høyt nivå, og det bør ikke komme som en overraskelse på noen at vi snakker om Tom Høgli.

Backen gjør jobben i kamp etter kamp, og selv om han spiller i en noe uvant venstreback-posisjon, er han gang etter gang blant Norges beste spillere.

Når Nettavisen forteller Per-Mathias Høgmo at vi døper Høgli til VM-kvalikens mest stabile spiller, nikker landslagssjefen anerkjennende.

- Der er jeg veldig enig med deg. Det er ikke ideelt for ham å spille venstreback, men det er bare å ta av seg hatten. Tom spiller back på akkurat den måten vi ønsker at backene våre skal fremstå. Det er veldig gøy å registrere, sier Høgmo til Nettavisen.

LES OGSÅ: Kampreferat

Selv er ikke Høgli så opptatt av å få ros.

- Det er hyggelig å høre, men nå har jeg mest lyst til å glemme denne kvaliken og se frem mot 2014, sier Høgli til Nettavisen.

- Hva er det som gjør at du presterer på så jevnt nivå?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg prøver å spille på det registeret jeg har, og jeg gjør ikke noe jeg vet jeg ikke kan, for å si det sånn. Jeg spiller på det sikre, sier han.

Også lagkameratene roser 29-åringen. Tarik Elyounoussi trekker også frem Høglis stabilitet når Nettavisen snakker med ham.

- Høgli er bra. En flott fyr. Han har alltid vært stabil, og gjør ikke mer enn han må. Jeg er privilegert som kan spille på samme side som han, sier Elyounoussi til Nettavisen.

Til tross for at Høgli er mannen man alltid kan stole på, kan ikke det samme sies om forsvarsfireren i sin helhet.

I ni av Norges ti kamper har motstanderen scoret først. Kun mot Kypros på hjemmebane (2-0-seier) klarte Norge å holde nullen og score det første målet.

- Det er for dårlig. Vi kan ikke gå videre til en playoff eller noe som helst når vi alltid slipper inn det første målet. Det må vi rette på, sier Tom Høgli til Nettavisen.

LES OGSÅ: Spillerbørs

Av mer trivielle ting, fikk den observante seer med seg at det kun var én av landslagsspillerne som spilte i svarte sko mot Island. Der farger som lilla, rosa, gul og blå gikk igjen, sto Høgli med sine sorte Umbro-sko og gjorde seg klar til dyst.

- Jeg har faktisk spurt han om det. Alle har Nike, Adidas, rosa og gult, og han har Umbro i sort. Han må ha en heftig kontrakt med Umbro, sier Tarik Elyounoussi spøkefullt.

- Jeg skulle gjerne sett ham med et par fargerike Nike-sko. Kanskje han hadde blitt veldig offensiv, fortsetter han.

Selv har Høgli denne forklaringen på hvorfor han foretrekker klassiske, sorte fotballsko.

- Jeg trives med det, så enkelt er det, sier han.

- Skoene står til spillestilen, trygt og godt?

- Det kan du godt si, sier Høgli med et smil, og legger til:

- Da skulle jeg kanskje hatt grå sko.