Etter at Matti Saari (22) trakk av det første skuddet, kastet alle i klasserommet seg ned på gulvet.

Deretter gikk han rundt og skjøt dem alle, en etter en. Det skriver aftonbladet.se.

Han nøt det når blodet sprutet, sier vitner som overlevde massakren.

- Nedslakting
Klassen hadde tentamen da Saari kom inn klokken 10.45 tirsdag, og bare sju av elevene hadde levert besvarelsen og forlatt rommet. Fremdeles satt 12 på pultene sine, da Matti kom inn, maskert og væpnet med en Walther P22.

Tre elever klarte å flykte fra klasserommet der Saari skjøt og drepte ti mennesker. Politiet har nå avhørt dem, og det som kommer fram tegner bildet av en kaldblodig morder.

Han skal ha vært svært aggressiv da han kom inn i klasserommet, og politiet betegner drapene som en ren nedslakting.

Les: Planla massemordene sammen

Les også: Drapsmannen ble avhørt mandag

Skjøt vennen
- Han gikk hjemmefra med mord i tankene og avhørene bekrefter den mistanken. Han gjennomførte drapene kaldblodig og skjøt sine egen klassekamerater, sier etterforskningsleder Jari Neulaniemi til avisen Helsingin Sanomat.

Et av ofrene var en venn av Saari, og de to skal ofte ha gått sammen også på fritiden. Selv det stoppet ikke Saari fra å trekke av pistolen.

Politiet sier Saari trolig fyrte av flere hundre skudd inne i klasserommet.

Forsvarsløse
Hele hendelsesforløpet er ennå ikke kartlagt, vitnene er fortsatt i sjokk over det som skjedde på Sydbottens yrkesinstitutt tirsdag formiddag.

Selve skuddløsningen har trolig ikke tatt lang tid. Ofrene var forsvarsløse, og det er ikke noe som tyder på at det oppsto noen form for slagsmål eller forsøk på avvæpning. Ifølge vitner skal læreren forsøkt å hindre Saari i å komme inn i klasserommet igjen, etter at han forlot det.

Etter drapene helte så Saari ut bensinluktende væske på gulvet og tente på. De forbrente ofrene er ennå ikke identifisert, og arbeidet med å fastslå identiteten er ventet å ta lang tid.

Broren døde
For fem år siden døde Matti Saaris storebror av hjertesvikt, og Saaris nabo mener det forandre den ellers glade lillebroren.

- Han rettet sinnet mot samfunnet, sier naboen til familien Saari i hjembyen Pyhäjärvi, Keijo Niskanen, til aftonbladet.se.

Den da 19 år gamle gutten hadde holdt på i måneder med å renovert en bil, hans store drøm. Men like etter at han var ferdig, ble bilen stjålet. Sjokket ble for stort for 19-åringen.

- Han sank plutselig sammen og døde, sier Niskanen.