Gå til sidens hovedinnhold

- Han rakk så vidt å gifte seg før han døde

Fullsatt kirke tok farvel med Høyres Inge Lønning.

OSLO DOMKIRKE (Nettavisen): Inge Lønning døde brått da han falt om i skiløypa på en skitur på Beitostølen forrige søndag, 75 år gammel.

Fredag tok en fullsatt Oslo domkirke farvel med den respekterte Høyre-politikeren.

- Dette er forferdelig trist. Han var jo nygift, og de fikk jo så kort tid sammen, sier Eli Hagen til Nettavisen på vei inn i kirken.

- Han rakk så vidt å gifte seg før han døde, sier hun.

- Vennlig og jovial
Eli Hagen kjente hans nye kone, Mari Mæland, som han giftet seg med i fjor.

- De var begge enke og enkemann når de møttes, sier Eli.

Ektemannen Carl I. Hagen forteller at han gråt da han fikk høre at Inge Lønning var død.

- Han var veldig vennlig og jovial, sier Carl, før kona skyter inn:

- Selv om han kunne virke litt stiv, så var han ikke det.

- Glitrende vitenskapsmann
Tidligere statsminister Kåre Willoch var også til stede i bisettelsen. Han sier han ble veldig overrasket da han mottok den triste nyheten.

- Men dette er jo livets gang. Inge Lønning var en glitrende vitenskapsmann med mye kunnskap og han var en stor praktiker. Vi har kjent hverandre i mange tiår, sier Willoch.

KrF-leder Knut Arild Hareide, syntes det var spesielt å være til stede i bisettelsen, siden han og hans kone venter barn på overtid.

- Det er jo veldig spesielt. Jeg hadde veldig stor respekt for Inge Lønning, og jeg tar sjansen på at det går bra at jeg er her nå, sier han. Hareides kone hadde termin i påsken.

Inge Lønning var politisk aktiv til det siste og holdt foredrag på Stortinget kun en uke før han døde. Lønning hadde tre perioder som stortingsrepresentant før han ga seg i 2009, men var en aktiv talsmann også etter dette og brant særlig for samfunnets seniorer og folk med psykiske lidelser.

- Vaktbikkje og fyrtårn
Mange Høyre-kolleger var på plass i kirken, og beskriver Lønning som et «fyrtårn» for partiet.

- Jeg husker ham best for hans utrolige taleevne, hans gode replikk og hans gode humør. Han var blant de få som klarte å tale med en ironisk snert. Det er ikke mange igjen av dem. For Høyre var han en ideologisk vaktbikkje, og det trenger vi, sier stortingsrepresentant Per-Kristian Foss til NTB.

- Han har betydd enormt mye for Høyre og har vært et ideologisk fyrtårn. Han var den som alltid stilte opp, sier Høyres nestleder Bent Høie.

- En ideologisk klippe
Teologiprofessoren var rektor ved Universitetet i Oslo fra 1985 til 1992. På 90-tallet var han leder av Europabevegelsen.

Av politikerkolleger omtales han som en ruvende skikkelse, en bauta og en hedersmann.

- For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns, har Høyre-leder Erna Solberg uttalt om partikollegaen.