De siste årene er det stort sett Cristiano Ronaldo og Lionel Messi som har kjempet om toppscorertittelen i Europa og den gjeve «Golden Shoe»-prisen.

Denne sesongen har imidlertid de to gjengangerne på toppscorerlistene fått besøk av flere målkåte herremenn. Liverpools Luis Suarez er én av dem.

Også brasilianske Diego Costa, som livnærer seg ved å sette ballen i nettet for Atletico Madrid, har levert mange mål denne sesongen og ligger bra an.

Rett bak denne kvartetten finner vi en litt mer obskur kandidat.

26 scoringer
Tidligere Barcelona-spiller Jonathan Soriano har nemlig bøttet inn mål for Red Bull Salzburg denne sesongen og står bokført med 26 ligascoringer så langt.

Mange vil selvsagt hevde at nivået i Østerrike er noe helt annet enn det Suarez, Ronaldo, Messi og Costa presterer på og de har selvsagt helt rett i det, men i «Golden Shoe»-konkurransen handler det jo om å score flest mål.

Siden Soriano spiller i en svakere liga, er hans mål «mindre verdt» enn fulltrefferne til de foran ham på listen, men han har likevel ganske mange stjernenavn bak seg på listen, også. Folk som Daniel Sturridge (Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (PSG), Karim Benzema (Real Madrid), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Carlos Tevez (Juventus) og Sergio Agüero (Man City).

For å nevne noen.

Poenget her er ikke at Soriano nødvendigvis er bedre enn de han har bak seg på listen, men at han per dags dato ligger foran dem på toppscorerlisten.

Seriemester
Et lite tankekors er imidlertid at i likhet med den østerrikske ligaen, er også målene i franske Ligue 1 «mindre verdt» og det er derfor Zlatan Ibrahimovic, med sine 25 ligamål, ligger bak Soriano, Costa og Messi.

For de som ikke kjenner så godt til Soriano, kan vi fortelle at han startet karrieren i spanske Espanyol, før var innom klubber som Almeria, Poli Ejido og Albacete på lån. I 2009 gikk han til Barcelona, der han spilte for B-laget.

Han har også landskamper for Spania på alle nivåer fra U17 til U21.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

I 2012 gikk han fra den katalanske storklubben til hardtsatsende Red Bull i Salzburg. Der har han funnet målformen. Forrige sesong banket 28-åringen inn 26 mål på 33 ligakamper. I år står han med 26 på 20 ligakamper.

Soriano, som for øvrig er lagkompis med norske Valon Berisha, har allerede skutt klubben til ligagull. Også sist sesong ble det ligagull på klubben.

Med åtte serierunder igjen er Salzburg 27 poeng foran Grödig på andre.

Høyt opp på «Golden Shoe»-listen finner vi for øvrig også en annen Red Bull Salzburg-spiller, nemlig den brasilianske spissen Alan med 24 ligamål.

«Golden Shoe»
Den som går til topps på den nevnte rankinglisten etter endt sesong over hele Europa får trofeet «Golden Shoe». Denne sesongen gjelder rankingen for alle ligaer med seriestart i 2013.

Det vil si at spillere fra for eksempel Tippeligaen bare får medregnet de målene de gjorde i fjor, mens ligaene som startet i fjor høst, blir medregnet helt fram til sesongslutt i mai i år.

Om en spiller bytter klubb til en i en annen liga i løpet av sesongen, starter vedkommende på nytt i måltellingen. Bytter han klubb til en i samme liga, får han fortsette på det antallet han var oppe i før overgangen.

De største ligaene, Premier League, La Liga, Bundesliga og Serie A, får to poeng per mål. Mellomligaer, som Ligue 1, får 1,5 poeng per mål, mens de minste får kun ett poeng per mål. Det er kun ligamål som teller med.

«Golden Shoe» topp 15:
1.)
Luis Suarez (Liverpool) - 28 mål - 56 p
2.)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - 26 mål - 52 p
3.)
Diego Costa (At. Madrid) - 23 mål - 46 p
4.)
Lionel Messi (Barcelona) - 21 mål - 42 p
5.)
Jonathan Soriano (RB Salzburg) - 26 mål - 39 p
6.) Daniel Sturridge (Liverpool) - 19 mål - 38 p
7.) Zlatan Ibrahimovic (PSG) - 25 mål - 37,5 p
8.) Alan (RB Salzburg) - 24 mål - 36 p
9.)
Alfreð Finnbogason (Heerenveen) - 23 mål - 34,5 p
10.)
Alexis Sanchez (Barcelona) - 17 mål - 34 p
11.)
Karim Benzema (Real Madrid) - 17 mål - 34 p
12.) Mario Mandzukic (Bayern) - 17 mål - 34 p
13.)
Robert Lewandowski (Dortmund) - 16 mål - 32 p
14.) Yaya Toure (Man City) - 16 mål - 32 p
15.) Carlos Tevez (Juventus) - 16 mål - 32 p
Se hele topp 30-listen her