Gå til sidens hovedinnhold

Han skjøt og drepte ti

Matti Juhani Saari (22) la ut videoer på YouTube før skolemassakren.

Den 22 år gamle Matti Juhani Saari er mistenkt for å stå bak skolemassakren ved Sydbottens yrkesinstitutt i den finske byen Kauhajoki. - Ja, det er han, bekrefter ordfører Lassi Hautala i Kauhajoki overfor den finske avisen Iltalehti.

Skuddløsningen i Södre startet ved ti-tiden tirsdag. Vitner sier Matti skal ha vært maskert og ble sett gående inn i bygningen med en stor bag. Kort tid etter startet skuddløsningen. Ti elever er bekreftet drept, melder finske FNB tirsdag kveld.

- Drama har så langt krevd elleve liv, sier innenriksminister Anne Holmlund til Yle. Hun vil foreløpig ikke kritisere politiets håndtering av saken.

Saari lå på Tammerfors universitetssykehus med skuddskader i hodet. Tirsdag ca klokken 16.30 melder Tammerfors universitetssykehus at han døde av skuddskader i hodet.

22-åringen har under kallenavnet «Wumpscut86» lastet opp videoer av seg selv. Saari skal ha innlogget seg senest i dag morges før massakren. Videoene ble fjernet fra Youtube i 12-tiden.

«Du er den neste som skal dø»
Alle videoene er av ham selv på skytebanen med et skytevåpen av typen Walther P-22. I en av videoene avslutter han med å vinke til kameraet og si «far vel».

Se videoen her:

HTML EMBED
video_embed(11057,1);

En annen video starter med at han ser inn i kameraet og sier «du er den neste som skal dø», før han løsner en rekke skudd i retning av kameraet.

Se videoen under:

HTML EMBED
video_embed(11062,1);

I tillegg lastet han opp videoer av skytetreningen sin.

HTML EMBED
video_embed(11061,1);
HTML EMBED
video_embed(11058,1);

Under profilen på YouTube siterte han også en av sangtekstene til bandet Wumpscut:

And suddenly there was war we didn’t remember it
A long time forgotten there suddenly was war
And suddenly there was war our children are dead
Burnt in the ruins that were left by war
War
And suddenly there was war and the mothers they screamed
For revenge and reprisals for another war
And suddenly and suddenly
And suddenly there was war with spoiling and death
And you fight alone if there's another war
Whole life is war and whole life is pain
And you will fight alone in your personal war
War
This is war!

Likhetstrekk med tidligere massakrer
Saari skriver under profilen at hans hobbyer er «pc, våpen, sex og øl». Han liker «skrekkfilmer som Saw 1-3, The Grudge, The Shining». Hans favorittmusikk er blant annet Metallica og Rammstein.

Skolemassakren har likhetstrekk med tidligere skolemassakrer, og likner svært på skolemassakren som rammet den finske byen Tusby for under et år siden.

Den 7. november i fjor ble seks elever samt rektor og helsesøster drept ved Jokela skole i Tusby. Drapsmannen Pekka-Eric Auvinen varslet hendelsen med videoer på YouTube dagen i forveien.

Den finske 18-åringen valgte sitt «kunstnernavn» Sturmgeist89 fra det norske metallbandet Sturmgeist. Saari har valgt navnet sitt fra det tyske bandet Wumpscut.

18 år gamle Pekka-Eric Auvinen var en stor beundrer av Cho Seung-hui, 23-åringen som tok livet av 32 mennesker i skolemassakren på Viriginia Tech i april 2007 for deretter å begå selvmord. Cho laget en multimedia-pakke som blant annet inneholdt en dvd knyttet til et tekstdokument hvor han ga en begrunnelse for massakren. Denne pakken ble sendt til tv-stasjonen NBC.

Både Pekka-Eric Auvinen og Cho Seung-hei hyllet Dylan Klebold og Eric Harris som sto bak skoleskytingen i Columbine 20. april 1999, der tolv studenter og én lærer ble drept før gjerningsmennene tok livet av seg selv.

Under massakren var Cho utstyrt med en halvautomatisk 9mm Glock 19 i tillegg til en Walther P22 .

En Walther P-22 er samme våpenet som Saari bruker i sine videoer på Youtube.

Skal du bort fra pc-en?
Følg utviklingen på mobil.nettavisen.no

Reklame

Siste sjanse i dag: Salg i Nettavisens nettbutikk