Gå til sidens hovedinnhold

- Han skrek om hjelp

DRAMMEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): I 25 minutter hang anleggsarbeideren i sikkerhetslinen 40 meter over bakken og skrek om hjelp. Til tross for heltemodig innsats fra brannvesenet, døde mannen.

Like før klokken 11.30 skjedde det som ikke skal skje på byggeplassen rett ved Drammen politihus. Bakdelen, med blant annet et enormt betonglodd, løsnet på den 40 meter høye heisekranen og dundret i bakken.

En 48 år gammel anleggsarbeider falt ned fra kranen og døde momentant. 29-åringen som hang i sikkerhetslinen i en knapp halvtime, døde senere av skadene. De to jobbet med demontereingen av kranen som står på Veidekkes boligprosjekte Union Brygge i Drammen. Begge var ansatte hos Veidekkes underleverandør Kranor.

Først på stedet
Geir Storvann var førstemann som kom til ulykkesstedet. Det var et grufullt syn som møtte ham.

- Jeg sto inne på politikammeret og fylte ut noen papirer, og hørte et voldsomt brak. Jeg snudde meg og så delene kom ned, forteller Storvann til TV 2 Nyhetene.

Etter braket løp han ut samtidig som han ropte til resepsjonsvakta om at hun måtte ringe brannvesenet og ambulanse.

- Jeg løp bort til krana for å se om det var noe jeg kunne gjøre, men det var dessverre ikke noe jeg kunne gjøre der. Det var ikke tvil om at en person hadde omkommet, sier Storvann ettertenksomt.

- Sterk opplevelse
Ronny Johnsen og Bjørn Morgan Johansen ble også vitner til den tragiske hendelsen.

- Jeg satt på kontoret i bygget ved siden av. Plutselig hørte jeg det smalt noe forferdelig. Da vi kom ut, så vi restene av kranen, som har stått på plassen i tre måneder, liggende på bakken, forteller Ronny Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Med bilder dokumenterte han ulykken, og den heltemodige innsatsen fra brannvesenet. De kan du se nederst i saken.

- Det var en veldig sterk opplevelse, sier Bjørn Morgan Johansen til TV 2 Nettavisen.

Nådde ikke opp
Etter det TV 2 Nettavisen forstår, skal den 48-år gamle omkomne ha jobbet sammen med en kollega for å demontere kranen da bakdelen løsnet. 48-åringen skal ha falt ned sammen med de løse delene.

- Vi så den døde mannen. Deretter ble vi oppmerksom på den andre personen som hang i sikkerhetslinen i heisekranen. Brannvesenet kjørte den største stigebilen de har opp til kranen. Men den nådde ikke opp, forteller Johnsen og beskriver det hele som svært nervepirrende.

Mens det ennå var fare for at kranen skulle velte, jobbet brannvesenet iherdig for å redde mannen i kranen.

Skrek og løsnet klærne
- Etter et kvarter begynte mannen som hang der å få tydelige plager. Han begynte å rope en del. Så dro han av seg hansker og ting som hang rundt halsen. Det strammet vel kraftig, sier Johnsen.

Det begynte å bli svært kritisk, og Johnsen forteller at arbeidet økte i intensitet. Det var fare for at kranen skulle falle ned over politihuset som ligger like ved, og de to øverste etasjene hos politiet måtte evakueres frem til kranen var stabilisert.

Rundt kranen stod flere sjokkerte kollegaer til 29-åringen og fulgte med på dramaet.

Heroisk innsats
- Brannvesenet bestemte seg for å sende opp to brannfolk i kranen. De krabbet opp til han som hang der, samtidig som det var fare for at den andre halvdelen av kranen skulle velte over politihuset. Jeg regner med at de gjorde en ganske heroisk innsats, sier Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Etter å ha klatret opp stigen inni kranen, kom brannmennene frem til den skadde. De fikk dradd ham inn og forsøkte å få ham ned trappen.

- Men de kom bare et par steg nedover før han begynte å skrike. Han klarte tydeligvis ikke mer. Dermed kjørte de stigebilen tilbake og fikk tatt ut den skadde, forteller Johnsen.

Barnehage forbi
Geir Storvann var førstemann som kom til åstedet etter ulykken.

- Jeg sto inne på politikammeret og fylte ut noen papirer, og hørte et voldsomt brak og snudde meg og så delene kom ned, forteller Storvann til TV 2.

Etter braket løp han ut samtidig som han ropte til resepsjonsvakta at hun måtte ringe brannvesenet og ambulanse.

- Så løp jeg bort til krana for å se om det var noe jeg kunne gjøre, og det var dessverre ikke noe jeg kunne gjøre der, sier Storvann ettertenksomt.

Han forteller at det like før ulykken gikk en barnehage omtrent forbi ulykkesstedet.

- Katastrofen kunne derfor fått et langt større omfang, sier han.

Omkom på sykehus
29-åringen skal ha vært ved bevissthet da han ble kjørt vekk med ambulanse. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, snakket flere av redningsarbeiderne med ham før han ble kjørt vekk. Han mistet imidlertid bevisstheten på vei til sykehuset.

- Mannen var bevisstløs da han kom til sykehuset, og han hadde betydelige skader og livet sto ikke til å redde, sier fungerende informasjonssjef Gro Bogen Nilsen til TV 2 Nettavisen.

Klokken 12.15 døde han på sykehuset.

Ulykken etterforskes nå av politiet og arbeidstilsynet. Veidekke og underleverandøren Kranor bistår i dette arbeidet.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken